Στη μάχη κατά του καρκίνου η «αμφιλεγόμενη» υδροξυχλωροκίνη, τι δείχνει νέα μελέτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η υδροξυχλωροκίνη, από φάρμακο για την ελονοσία, δοκιμάστηκε για την θεραπεία της νόσου Covid -19 και τελικά -όπως όλα δείχνουν- μάλλον μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το news4health.gr, τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά της Covid -19 μπορεί να ενισχύσει τη δυνατότητα του οργανισμού να μάχεται τους όγκους, ειδικά σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία

για καρκίνο στον εγκέφαλο και στον λαιμό.

Μαζί με ένα ακόμα φάρμακο μπορεί να είναι αρκετά καλό βοήθημα στην χημειοθεραπεία όπως αναφέρει η ίδια μελέτη.

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh, λέει ότι παρατήρησε ότι η υδροξυχλωροκίνη «καθυστερεί» τα μονοπάτια που οδηγούν την αντίσταση στη χημειοθεραπεία. Τα ευρήματα άνοιξαν τον δρόμο για μια νέα κλινική μελέτη.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει πως μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TMEM16A διώχνει τη σισπλατίνη από τα κυτταρικά διαμερίσματα που ονομάζονται λυσοσώματα. Σε ένα υγιές κύτταρo, τα λυσοσώματα δρουν σαν ένα σύστημα ανακύκλωσης και απόρριψης. Διασπά δηλαδή μόρια για επαναχρησιμοποίηση και αποβολή κυτταρικών αποβλήτων.

Στους όγκους, οι οποίοι παράγουν αρκετή TMEM16A πρωτεΐνη, φαίνεται ότι οδηγεί σε ένα νέο μονοπάτι που ενισχύει την παραγωγή λυσοσωμάτων και αποβάλλει τη σισπλατίνη (φάρμακο που δίνεται στην χημειοθεραπεία) από το κύτταρο. Αυτό ονομάζεται «ενεργός μηχανισμός», τον οποίο και χρησιμοποιούν τα κύτταρα για την απόρριψη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία από τα κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φάρμακο αυτό είχε δώσει ελπίδες ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της νόσου Covid -19, ωστόσο υπήρχαν πολλές αντικρουόμενες μελέτες γύρω από τη δράση του αυτή με αποτέλεσμα το φάρμακο να θεωρηθεί αμφιλεγόμενο ως προς τη δράση του κατά της Covid -19.

Aνθρώπινα καρκινικά κύτταρα σε γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου

Στη νέα μελέτη που έγινε οι ερευνητές εμφύτευσαν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα σε γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου και προσπάθησαν να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους σε ποντίκια. Όπως διαπίστωσαν τα καρκινικά κύτταρα που είχαν εμπλουτιστεί με υδροξυχλωροκίνη και σισπλατίνη είχαν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να «εξουδετερωθούν» παρά όσα είχαν εμποτιστεί μόνο με σισπλατίνη.

Σε ποντίκια με όγκους προερχόμενους από ανθεκτικά στη σισπλατίνη ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και σισπλατίνης επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε ένωση θα μπορούσε από μόνη της. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η TMEM16A είχε μια σχέση με την ανοχή της σισπλατίνης σε ασθενείς με όγκους. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η πρωτεΐνη TMEM16A είχε επίσης σχέση με την αντίσταση της σισπλατίνης σε όγκους ασθενών.

Όταν η πρωτεΐνη αυτή είναι περίσσια στον οργανισμό, γεγονός το οποίο φαίνεται να συμβαίνει με τον καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού σε ποσοστό που αγγίζει το 30%, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι χαμηλότερες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η TMEM16A, ανήκει σε μια ομάδα από πρωτεΐνες που ονομάζονται κανάλια ιόντων, οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση και μεταφορά αλατιού και νερού στους μύες και στα νεύρα.

Η εξασθενημένη μεταφορά χλωρίου συνήθως οδηγεί σε νευρολογικές και νεφρικές ασθένειες όπως η επιληψία, η κυστική ίνωση και οι πέτρες στα νεφρά. Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές που παρατήρησαν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ της πρωτεΐνης TMEM16A και του καρκίνου.

Πολλές φορές η χημειοθεραπεία δεν πηγαίνει καλά, ειδικά στα άτομα που έχουν καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό. «Η σισπλατίνη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για την χημειοθεραπεία αλλά η ανοχή των όγκων σε αυτή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» όπως εξηγεί η καθηγήτρια Umamaheswar Duvvuri που συμμετέχει στην έρευνα.

«Αυτά τα πειράματα προτείνουν ότι η υδροξυχλωρικίνη έχει ένα επιπλέον όφελος όταν χορηγείται μαζί με την σισπλατίνη» λέει η ίδια εξηγώντας ότι νέες έρευνες πρέπει να γίνουν σχετικά.

«Είδαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν έναν ενεργό μηχανισμό που απορρίπτει να φάρμακα που χορηγούνται κατά της χημειοθεραπείας» δήλωσε η καθηγήτρια Kirill Kiselyov.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Απόδοση: https://www.studyfinds.org/hydroxychloroquine-cancer

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στη μάχη κατά του καρκίνου η «αμφιλεγόμενη» υδροξυχλωροκίνη,τι δείχνει νέα μελέτη