Στη Βουλή η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Θα έχει πενταετή διάρκεια και θα κατοχυρώνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας

Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Με το προς κύρωση πρωτόκολλο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου.

Σημειώνεται στην ίδια έκθεση πως το πρωτόκολλο συνοδεύεται από την από 12 Οκτωβρίου 2021 επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, η οποία επιδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021 και με την οποία ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση ΕλλάδαςΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Τέλος, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρετίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια καθώς πρόκειται για συμφωνία η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, ήτοι μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί την Τρίτη 10 Μαΐου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Ελλάδας - ΗΠΑ,vouli, elladas - ipa