Στην δημοσιότητα το κατηγορητήριο Τραμπ και το σχέδιο για να «επηρεάσει τις εκλογές 2016»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη αθώος σε 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι είχε σκοπό να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 αποσιωπώντας ισχυρισμούς για εξωσυζυγικές σχέσεις, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος κατηγορείται για έγκλημα.

Μόλις μπήκε μέσα, ο Τραμπ, όπως κάθε άλλος κατηγορούμενος για ποινικό

αδίκημα, πήρε δακτυλικά αποτυπώματα κατά την κράτηση. Αλλά του παρασχέθηκαν επίσης ειδικές διευκολύνσεις: δεν του φόρεσαν χειροπέδες και δεν υποβλήθηκε σε φωτογράφηση.

Κατά την εμφάνισή του ενώπιον του ανώτατου δικαστή της Νέας Υόρκης Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ είπε ελάχιστα, μιλώντας μόνο για να πει "αθώος" στις 34 κατηγορίες και να αναστενάξει "το ξέρω" όταν ο Μέρτσαν προειδοποίησε ότι μπορεί να απομακρυνθεί επειδή ήταν ενοχλητικός.

Ήταν μια τεταμένη και σουρεαλιστική στιγμή για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος θα μπορούσε να δικαστεί την άνοιξη του 2024, ακριβώς στη μέση των προκριματικών προεδρικών εκλογών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο.

Σε μια 13σέλιδη έκθεση γεγονότων, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Τραμπ ότι "ενορχήστρωσε ένα σχέδιο" με σκοπό "να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να καταστείλει τη δημοσίευσή τους και να ωφελήσει τις εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου".

Οι κατηγορίες προέρχονται από τις πληρωμές που έγιναν στην πρωταγωνίστρια ταινιών για ενήλικες Στόρμι Ντάνιελς, η οποία δήλωσε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ το 2006, καθώς και σε ένα μοντέλο του Playboy, την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία ήθελε να πουλήσει την ιστορία της για σχέση με τον Τραμπ, και σε έναν πρώην θυρωρό του Πύργου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ απέκτησε παιδί εκτός γάμου.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί τις σεξουαλικές επαφές και κάθε αδίκημα, θεωρώντας τον εαυτό του θύμα ενός πολιτικού "κυνηγιού μαγισσών".

"Τηρούμε σήμερα την επίσημη ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι στέκονται ίσοι ενώπιον του νόμου", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. "Κανένα ποσό χρημάτων, κανένα ποσό εξουσίας δεν αλλάζει αυτή τη διαχρονική αμερικανική αρχή".

Ο Μπραγκ υπερασπίστηκε σθεναρά την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων ήταν το "βούτυρο στο ψωμί" των ερευνών για λευκά κολάρα και ότι τα "αληθινά και ακριβή επιχειρηματικά αρχεία" ήταν σημαντικά στο Μανχάταν, την "οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου".

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Ντάνιελς πληρώθηκε 130.000 δολάρια από τον τότε δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο Κόεν δήλωσε ότι οι πληρωμές έγιναν κατόπιν εντολής του Τραμπ, ο οποίος τον αποζημίωσε όσο ήταν πρόεδρος. Οι πληρωμές αυτές, μέσω της εταιρείας του Τραμπ, χαρακτηρίστηκαν ψευδώς ως νομικά έξοδα, λένε οι εισαγγελείς.

Το 2018, ο Κόεν ομολόγησε την ενοχή του για ομοσπονδιακά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των χρημάτων απόκρυψης, και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα οποία η νομική ομάδα του Τραμπ χρησιμοποίησε για να υπονομεύσει την αξιοπιστία του.

Ξεχωριστά, λένε οι εισαγγελείς, η μητρική εταιρεία του National Enquirer, η American Media, κανόνισε δύο συμφωνίες "catch and kill" για να συντρίψει ιστορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον Τραμπ. Η μία αφορούσε 30.000 δολάρια στον πρώην θυρωρό. Η σκανδαλοθηρική εφημερίδα κατέληξε σε συμφωνία 150.000 δολαρίων με την McDougal, αγοράζοντας την ιστορία της για να μην δημοσιοποιηθεί.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τέτοιες ιστορίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Και ζήτησαν προστατευτικές εντολές για το υλικό της αποκάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακούμενων αναρτήσεων του Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, όπως όταν ορκίστηκε "θάνατο και καταστροφή" αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σε μια μαχητική ανταλλαγή απόψεων με τους δημοσιογράφους, οι δικηγόροι του Τραμπ υπερασπίστηκαν τον πελάτη τους.

"Η σημερινή αποσφράγιση αυτού του κατηγορητηρίου δείχνει ότι το κράτος δικαίου πέθανε σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Τζο Τακοπίνα, προσθέτοντας: "Αν το όνομα αυτού του ανθρώπου δεν ήταν Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, δεν υπάρχει σενάριο να βρισκόμασταν όλοι εδώ σήμερα".

Κληθείς να περιγράψει τις προοπτικές του Τραμπ, ο Τοντ Μπλάνς ανταπέδωσε: "Ποια νομίζετε ότι ήταν η αντίδρασή του; Είναι απογοητευμένος και αναστατωμένος".

Πρόκειται για μια πολιτικά και νομικά επικίνδυνη στιγμή για τον Τραμπ, αλλά και για τις ΗΠΑ, καθώς ένας κατηγορούμενος για εγκληματικές πράξεις πρώην πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του.

Διαβάστε όλο το κατηγορητήριο αναλυτικά ΕΔΩ.

με πληροφορίες από Guardian#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ #ΔΙΚΗ #ΗΠΑ #ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, 2016,trab, 2016