Στην Ιρανή Maryam Tafakory το φετινό βραβείο Film London Jarman

Προβολές και εκθέσεις της Ιρανής καλλιτέχνιδας έχουν περιληφθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στις Κάννες αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Η Ιρανή καλλιτέχνιδα Maryam Tafakory απέσπασε το φετινό βραβείο Film London Jarman, στην 17η διοργάνωση.

Ο συνδυασμός πραγματικότητας και της μυθοπλασίας της Tafakory είναι «μια συναρπαστική εξερεύνηση της μετατόπισης, της μνήμης και της αντίστασης» ανέφερε η κριτική επιτροπή. Η Tafakory μαζί με το βραβείο κέρδισε και 10.000 λίρες για το έργο της, το οποίο συνδυάζει ευρήματα με

τις κινηματογραφικές παραδόσεις του μεταεπαναστατικού Ιράν.

Ποια είναι η Ιρανή Maryam Tafakory

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ιράν, αλλά με έδρα την Βρετανία, η Tafakory εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο στο Ιράν αλλά και το Σαουθάμπτον, όπου σπούδαζε επιστήμη υπολογιστών, πριν πάρει το μεταπτυχιακό της στον τομέα των Καλών Τεχνών από την Οξφόρδη και το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Kingston.

Προβολές και εκθέσεις της έχουν περιληφθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στις Κάννες αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Στο παρελθόν έχει κερδίσει και το το Χρυσό Χιούγκο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.

Η ίδια μιλώντας πρόσφατα στον Guardian, εξήγησε πως «επισκέφτηκε» ξανά το αρχείο του μεταεπαναστατικού ιρανικού κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του lockdown, για να μπορέσει να «γράψει τις ιστορίες που δεν μας είπαν ποτέ και να μιλήσει για αυτό που ήταν πάντα θαμμένο … Θέλω να καταθέσω αυτές τις εικόνες. Ο μισογυνισμός και η απουσία queer αφηγήσεων είναι αδιάρρηκτα από την ταυτότητα του μεταεπαναστατικού ιρανικού κινηματογράφου» είπε.

Στα έργα της η Ιρανή καλλιτέχνιδα δημιουργεί ποιητικά κολάζ από αρχειακό υλικό και εικόνες και αφηγήσεις του μεταεπαναστικού σινεμά του Ιράν για να προβάλλει θέματα όπως είναι η λογοκρισία και η απαγόρευση.

Η πιο πρόσφατη δουλειά της το Razeh-Del του 2024 αποκαλύπτει την ιστορία της Zan, της πρώτης γυναικείας ιρανικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε για λίγο καιρό ανάμεσα στο 1998 και το 1999, οπότε και απαγορεύτηκε. Η ταινία της αφηγείται την ιστορία δύο μαθητριών που γράφουν ένα γράμμα στην εφημερίδα και φαντάζονται πως δημιουργούν μία ταινία, η οποία είναι αδύνατο να γίνει.

Στο προηγούμενο project της το Mast-del του 2023, η Tafakory εξιστορούσε τον απαγορευμένο έρωτα δύο γυναικών. Το Mast-del επανατοποθετεί κινηματογραφικά το υλικό της μυθοπλασίας για να αποκαλύψει τις κρυφές ζωές και την πολιτική πραγματικότητα του σύγχρονου Ιράν.

Στην ταινία της Irani Bag του 2020 χρησιμοποίησε μια τεχνική split-screen για να δείξει πώς οι τσάντες χρησιμοποιούνταν συχνά σε ταινίες ως «αντικατάσταση» της ανθρώπινης επαφής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Film London (@film_london)

#ΙΡΑΝ #ΒΡΑΒΕΙΟ #ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ #ΛΟΝΔΙΝΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιρανή Maryam Tafakory, Film London Jarman,irani Maryam Tafakory, Film London Jarman