Στην τελική ευθεία η στελέχωση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας για τα άτομα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (Health Technology Assessment - ΗΤΑ). Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος , στο πλαίσιο του συνεδρίου «HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework».

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέλυσε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στο φάρμακο, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων στο φάρμακο, στην ανάγκη να ανταποκρίνεται το σύστημα στις ανάγκες των ασθενών, στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού

του ύψους των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την αύξηση της δαπάνης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρωζώνη.

Τόνισε ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας διεθνώς και απαιτεί πολύ προσεκτικές και στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά στα μητρώα ασθενών, που αποτελούν καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον μηχανισμό αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Θετικού Καταλόγου Φαρμάκων, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, μίλησε για ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων που να αφορούν στην αποζημίωση και τιμολόγηση.

Έκανε λόγο για τα προβλήματα που υπήρχαν στη χρήση επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς διαπιστώνεται σταθερά η απουσία αυτών, όπως και η απουσία πολιτικής βούλησης και διοικητικής υποστήριξης για τη δημιουργία μητρώων ασθενών. Ωστόσο τόνισε ότι η απουσία μητρώων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, καθώς και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υφίστανται αυτά, παρά μόνο αποσπασματικά. Υποστήριξε δε, πως τα μητρώα ασθενών δεν αποτελούν απλή καταγραφή δεδομένων, αλλά ένα είδος έρευνας.

Ο κ. Κούβελας επεσήμανε ότι η επιτροπή θετικής λίστας δεν μπορούσε να επιτελέσει το έργο της, λόγω πολλών αγκυλώσεων, έλλειψης γνώσης για τις διαδικασίες και υιοθέτησης αυθαίρετων κανόνων για την τιμολόγηση και τόνισε ότι η νέα νομοθεσία και η διαδικασία σε πρώτη φάση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, επιδιώκει να άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, θέτοντας επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία, τα κλινικά δεδομένα, καθώς και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ηλίας Γιαννόγλου, έκανε λόγο για δύσκολο εγχείρημα. "Ξεκινάμε με την Επιτροπή, με προοπτική τη δημιουργία του οργανισμού" σημείωσε και εκτίμησε πως πρόκειται για «εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο, διότι δεν υπήρξε ποτέ η προτεραιότητα διαπραγμάτευσης τιμών».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Δημήτρης Πανταζής, χαρακτήρισε το σύστημα HTA σημαντικό εργαλείο επειδή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αγοράς υγιούς ανταγωνισμού με επίκεντρο την καινοτομία. Όπως επεσήμανε, τα συστήματα ΗΤΑ «δεν ήρθαν στα καλά καθούμενα» καθώς μετά από μια περίοδο ευμάρειας, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα αποζημίωσης την πλειονότητας των φαρμάκων, διανύουμε μια περίοδο όπου απαιτείται έλεγχος της δαπάνης.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ιωάννης Βλόντζος, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε έναν ανεξάρτητο εθνικό φορέα με ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που θα παρέχει διαφάνεια και αξιοπιστία και θα διασφαλίζει την πρόωρη πρόσβαση των ασθενών στην πραγματική καινοτομία, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Έναν φορέα, που θα αποτελεί εργαλείο λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότερης χρήσης των πόρων και θα αξιολογεί συστηματικά τις ιδιότητες, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των τεχνολογιών υγείας. Όσον αφορά στις μεθόδους του συστήματος ΗΤΑ που θα επιλέξει η Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό σύστημα υγείας και θα πρέπει πρώτα να θέσουμε τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουν, όπως τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και τη μείωση των δαπανών, και στη συνέχεια να σκεφτούμε ποιους θέλουν να επηρεάσουν -ασφαλιστικό σύστημα, νοσοκομεία ή ασθενείς.

Στις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε ο Μάρκος Ολλανδέζος, διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης, ειδικά στο πεδίο των περιορισμών για την είσοδο ενός φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης.

Κατά την ομιλία του ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PhRMA Innovation Forum (PIF), ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλα κράτη, αναφορικά με αν αυτό που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με το ΗΤΑ είναι σωστό, ποια μέρη εγκλείει, ποια εσωκλείει και ποια αποκλείει από τη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει ένα "σωστό" μοντέλο, αλλά στοιχεία καλής πρακτικής σε διάφορα συστήματα στην Ευρώπη». Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη τα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται σε συνάρτηση με την ουσιαστική βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών, συγκριτικά με τη βασική θεραπεία (standard of care), ενώ υποστήριξε ότι ο HTA δεν θα πρέπει να καθορίζει την αξία κυρίαρχα με όρους κόστος ανά ποιότητα. «Αυτά τα συστήματα συνήθως χαρακτηρίζονται από περιπλοκότητα και έλλειψη διαφάνειας, αλλά και έλλειψη ασθενοκεντρικοτητας» σημείωσε.

Από την πλευρά των ασθενών ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», σημείωσε ότι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών με συμβουλευτικό ρόλο στο σύστημα ΗΤΑ, δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθορισμός της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας είναι σημαντικός παράγοντας, αναφέροντας ότι η υγεία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από τον τρόπο χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα