Στήριξη θέσεων εργασίας, αναπλήρωση εισοδήματος εργαζομένων - Το σχέδιο για κρατική επιδότηση μισθού

Στην προστασία των θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης μισθού όπου χρειάζεται, και στην στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, βασίζεται το κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και του μισθού των εργαζομένων μέσω της αναπλήρωσης του όπου χρειάζεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε την Τετάρτη ότι σήμερα, Πέμπτη 29 Απριλίου, στη Βουλή θα γίνει μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπου ο πρωθυπουργός θα περιγράφει το σχέδιο για την επαναλειτουργία της οικονομίας και το απόγευμα, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι πολιτικές βασίζονται σε τρεις άξονες:

- Στήριξη των θέσεων εργασίας.
- Αναπλήρωση του εισοδήματος όπου χρειάζεται.
- Υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τον Μάιο εξετάζεται να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που απαιτείται. Ωστόσο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν θα είναι 800 ευρώ καθώς οι μέρες που θα δοθεί δεν θα είναι για 45 ημέρες. Άρα θα δοθεί κάποιο ποσό στους εργαζόμενους που θα είναι ανάλογο με τις ημέρες που θα βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

Παραλληλα, από τον Ιούνιο αναμένονται νέα μέτρα τα οποία θα βασιστούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure.

Στόχος είναι να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και καμιά επιχείρηση. Γι αυτό το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βοηθήσει από την μία την επιχείρηση που έχει ήδη πληγεί είτε με αναγκαστικό λουκέτο είτε μείωση τζίρου λόγω κορωνοϊού και από την άλλη να βοηθήσει τον εργαζόμενο να μην χάσει την θέση και τον μισθό του.

Επιδότηση μισθού

Αναμένεται να ανακοινωθεί ένα σχέδιο που θα δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολήσουν τους εργαζόμενους λιγότερες ώρες χωρίς όμως από την άλλη οι εργαζόμενοι να χάσουν τον μισθό που παίρνουν σήμερα, αφού θα καταβάλλεται από τον εργοδότη το ποσό ανάλογα με τις ώρες και στην συνέχεια θα επιδοτείται με συμπληρωματικό ποσό από το κράτος. Η επιδότηση αυτή θα έρθει να καλύψει μέρος των τακτικών αποδοχών τους, όχι όμως όλες τις τακτικές τους αποδοχές.

Ειδικότερα, θα δοθεί κρατική επιδότηση στους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν με ευέλικτες μορφές εργασίας, μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Έτσι, για τον μισθό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να καταβάλλεται από τον εργοδότη ο μισθός που αναλογεί στην εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση και στην συνέχεια θα έρχεται το κράτος και θα επιδοτεί το μισθό του εργαζομένου δίνοντας ένα ποσό που μπορεί να φτάνει και στο μισό του μισθού που θα παίρνει από τον εργοδότη του.

Εξάλλου, την επιδότηση των μισθών των εργαζομένων οι οποίοι θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε ότι αν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, το κράτος με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE θα έρθει να καλύψει τη διαφορά.

Δηλαδή, το κράτος θα έρχεται να συμπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων οι οποίοι θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, όπως η μερική ή εκ περιτροπής εργασία ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.

Στόχος του προγράμματος είναι η καταβολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους επιπλέον ποσού (εκτός από το μισθό τους), το οποίο σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανέρχεται στο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά περίπτωση, με αντίστοιχη προσαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου.

Το μέτρο θα έχει περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και δεν αποκλείεται να «τρέξει» ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Στόχος είναι να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα της μισθωτής απασχόλησης και όπου προκύπτουν μετατροπές συμβάσεων.

Προσωπικό ασφαλείας

Εξάλλου, ήδη με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις που υπάγονται στους ΚΑΔ που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση και μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα να απολύουν τους εργαζομένους τους, αλλά δύνανται να εφαρμόζουν εκτάκτως για τους επόμενους μήνες ένα ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας. Έτσι κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Λόγω του ότι οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται εκ περιτροπής θα λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους. Στόχος της ρύθμισης αυτής άλλωστε είναι να διασωθεί η επιχείρηση εν συνόλω και να μην χαθούν θέσεις οι εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα