Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία» - Απόψε το κρίσιμο ραντεβού με Τραμπ

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή

του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

ΗΠΑ: Στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.

Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

Χθες ο πρωθυπουργός , συναντήθηκε στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα με μέλη της ελληνικής ομογένειας και απάντησε σε σειρά ερωτήσεών τους, που αφορούσαν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την εκπαίδευση, αλλά και για τα καίρια εθνικά ζητήματα.

Σχετικά με το νόμο για τη ψήφο των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό ανέφερε: «Για να απαντήσω στα ερωτήματα τα οποία θέσατε και στις παρατηρήσεις τις οποίες κάνατε. Να ξεκινήσω με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό. Θέλω να τονίσω ότι το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απωλέσει. Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν. Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα.

Πιστεύω όμως ότι εάν υπάρχει -που θα υπάρχει- μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε, σε δεύτερο χρόνο, να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω όποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα είπε: «Για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα οποία θίξατε και τα οποία θεωρώ ότι είναι απολύτως καθοριστικά. Χαίρομαι για τα καλά λόγια που είπατε για τη Σοφία Ζαχαράκη, είναι εξαιρετική υφυπουργός, όπως και η Νίκη Κεραμέως, η οποία θα με συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον στην επίσκεψη την οποία κάνουμε. Γιατί το λέμε αυτό: Γιατί θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα μεταξύ της ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα. Ξένους, οι οποίοι θα έρθουν για πρώτη φορά να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια μας να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή σε ξένους φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν, αλλά εγώ επιμένω πάρα πολύ και στα προγράμματα παρουσίας νέων παιδιών στην Ελλάδα -κυρίως το καλοκαίρι- που πρέπει να είναι προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, αλλά και συνολικής επαφής με την ελληνική εμπειρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα