Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απάτες με fake news για το εμβόλιο, έρχονται «βαριά» πρόστιμα

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον εντοπισμό ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media, που διαδίδουν fake news κατά του εμβολιασμού, βρίσκονται στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021» τόνισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωσή της.

Ανακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που κάνει για

αντιεμβολιαστές και υποκινητές κατά των μέτρων κορονοϊού εξέδωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία».

Αυτά τονίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωσή της, ενώ αναφέρει ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».

Έρχονται πρόστιμα

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης», είπε.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε διάστημα μόλις 5 ωρών έρευνας στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν 9 ιστοσελίδες και προφίλ ανυπακοής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, την προσοχή των Αρχών έχουν τραβήξει 2 φόρουμ καθώς πωλούν έναντι αμοιβής αυτά τα «νομικά όπλα».

Έχουν και τιμοκατάλογο με δήθεν νομικούς συμβούλους

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους αστυνομικούς να αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των διαχειριστών και εκείνων που τις έχουν στήσει. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει στοιχεία σε αυτά τα ιστολόγια που εμφανίζουν κάτι που παραπέμπει σε «Τιμοκατάλογο» ψευδών νομικών συμβουλών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές. Επειδή οι εν λόγω σελίδες εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Την Δευτέρα, τα στοιχεία που θα συλλέξουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Έτσι εντοπίζονται οι υποκινητές

Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει μόνιμα κλιμάκιο της Αστυνομίας που θα εντοπίσει τέτοιου είδους ιστοσελίδες και ομάδες στα social media.

Keywords
Τυχαία Θέματα