Στο τραπέζι ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Μπορεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης ύψους 2,4 δις ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση μελετά μια σειρά πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά που αναμένεται να «χτυπηθούν» σφοδρά από το κύμα ανατιμήσεων

Μία σειρά παρεμβάσεων - πέραν των μέτρων στήριξης ύψους 2,4 δις ευρώ που περιλαμβάνει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 - εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, προκειμένου να διασκεδάσει τις δυσχερείς συνέπειες της

εκτίναξης των τιμών σε καύσιμα και ενέργεια, που συμπαρασύρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εφαρμογή έκτακτων - και όχι μόνιμων - μέτρων υπερ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, αλλά και εκείνων που θα «χτυπηθούν» περισσότερο από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάζονται είναι, σε πρώτη φάση:

ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά, αλλά και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς. Διπλασιασμός ΚΕΑ: Πώς θα διαμορφωθεί

Εφόσον «κλειδώσει» ο διπλασιασμός του του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το μονοπρόσωπο νοικοκυριό από 200 ευρώ τον μήνα πρόκειται να λαμβάνει 400 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού η προσαύξηση από 100 ευρώ τον μήνα θα πάει στα 200 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος η προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 τον μήνα θα αυξηθεί στα 100 ευρώ.

Κάπως έτσι, το ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού που ορίζεται σήμερα στα 900 ευρώ μηνιαίως - ανεξαρτήτως σύνθεσης του νοικοκυριού - θα αυξηθεί στα 1.800 ευρώ μηνιαίως.

Τα σενάρια της δεύτερης φάσης

Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, αλλά και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους - με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ - δεν θωρείται μέτρο που εμπίπτει στον κανόνα της «ρήτρας διαφυγής», που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, και επομένως πιθανότατα δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημειώνεται πως οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στην Βουλή, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού, αλλά κι από το ύψος της ανάπτυξης του 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα