Στόχος οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλη Μαΐου, προχωράει η «Γαλάζια Ελευθερία»

Οι εμβολιασμοί στη χώρα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και όπως έχει δηλώσει και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί έως στο τέλος του μήνα. Χθες, μέχρι τις 21:00 γίνανε 108.361, με την Ελλάδα να ξεπερνά τους 4,5 εκατομμύρια. 

Παράλληλα υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος,

ενώ η «Γαλάζια Ελευθερία» προχωράει επίσης με γοργούς ρυθμούς καθώς σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

«Έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση», υπογράμμισε, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του για τα ποσοστά εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που θα είναι περίπου 70%.

«Το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό της τάξης του 20%. Αυτό είναι μια εκτίμηση που δίνουμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δύο με τρεις εβδομάδες πριν», υπογράμμισε.

«Σίγουρα θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως χαμηλά τα ποσοστά, υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που είναι καλύτερες και άλλες που είναι χειρότερες, θέλαμε να δοθεί μια έμφαση κυρίως στα άτομα άνω των 80 τα οποία είναι και τα πιο ευάλωτα και τα πιο ευπαθή και εκεί δεν υπάρχει όριο και στόχος, είναι όσα περισσότερα άτομα μπορούμε θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε.

Αυτό είναι και ο βασικός στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca».

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη νοσήσει

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, να εμβολιάζονται με μία δόση, και δήλωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για να αποδειχτεί ότι είναι καλό να γίνουν οι δύο δόσεις με διαφορετικά εμβόλια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με το ίδιο εμβόλιο και για τις δύο δόσεις».

ΕΜΑΚ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή... μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, και η οποία κοινοποιήθηκε στους διοικητές των οκτώ ΕΜΑΚ σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μετά την κοινοποίηση τής διαταγής, θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνον όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό».

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της διαταγής καλούνται οι υπηρεσίες να αποστείλουν στο Αρχηγείο μέχρι την 21-5-2021, αθροιστικό κατάλογο, (όχι ονομαστικό), όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, όσων έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και όσων δεν έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

Στην διαταγή αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας της ΕΜΑΚ, καθώς εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ πιθανόν να μεταβούν στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας, με έξοδα της Ε.Ε., αλλά και για επιχειρησιακές επεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, γι' αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των υπηρετούντων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό γινόταν πάντα στην ΕΜΑΚ, με τα εμβόλια όλων των μεταδοτικών ασθενειών, καθώς είναι πολύ πιθανό ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να μεταβούν για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πρέπει να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις επιδημίες.

Τέλος, τόνισε ότι και σε άλλες περιπτώσεις, όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες και αντικαθίστανται από συναδέλφους τους που είναι εμβολιασμένοι.

«Γαλάζια Ελευθερία»

Σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε 19 νησιά ξεκίνησε η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

• 32 Covid-free μικρά νησιά

• 36 Νησιά (10.000 κάτοικοι) έως τέλος Μαΐου

• 19 Μεγαλύτερα νησιά έως τέλος Ιουνίου

• 700.000 πολίτες / Εμβόλιο J&J

Τα 19 νησιά που εντάσσονται στην Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» είναι σχεδόν όλα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Από τον Αργοσαρωνικό, η Αίγινα και η Σαλαμίνα, από το Βόρειο Αιγαίο η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος και η Θάσος, από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος, η Κω και Κάλυμνος, από τις Κυκλάδες η Μύκονος, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Πάρος και από τα επτάνησα η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά.

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων: Από την Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις

Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις

Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις

Η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΕΥΘΕΡΙΑΕΜΑΚΚΟΡΟΝΟΙΟΣΝΗΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα