Στον «αέρα» η Συνταγματική Αναθεώρηση - Κλίμα σύγκρουσης κι όχι συναίνεσης επικρατεί στην Βουλή

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χαθεί η ευκαιρία για την αλλαγή του Συνταγματικού χάρτη της χώρας, βρίσκεται η Βουλή καθώς με την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δημιουργήθηκαν συνθήκες πόλωσης κι όχι πολιτικής συναίνεσης.

Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση όχι μόνον δεν έδειξαν σημάδια πολιτικής συναίνεσης αλλά έδειξαν να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των Συνταγματικών αλλαγών. Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, σημαδεύτηκε απο την μετωπική

σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που σημειώθηκε στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση λέγοντας πως έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ. Απο την μεριά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά την αναθέωρηση του Συντάγματος για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη ενόψει εκλογών και ότι προσπαθεί να «Συριζοποιήσει» την Δημοκρατία. Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εντάξει στα αναθεωρητέα άρθρα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να «ανοίξει την βεντάλια» των συνταγματικών αλλαγών χαρακτηρίζοντας «αλλοπρόσαλλες» και χωρίς ειρμό τις προτάσεις της ΝΔ. «Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και για τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθεωρητικής Βουλής. Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απόφαση της προτεινόμενης-παρούσας Βουλής δεσμεύει και την επόμενη-αναθεωρητική Βουλή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κυρ. Μητσοτάκη που χαρακτήρισε ως «ακραία μειοψηφική» την άποψη του. Μάλιστα, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως «αν συνεχίσει έτσι, θα τινάξει στον αέρα την διαδικασία».

Μετωπική σύγκρουση είχε ο πρωθυπουργός και με την Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει κάνει «επάγγελμα» τον διχασμό και πως έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα.
«Το Σύνταγμα δεν προστατεύει απο τα θολωμένα μυαλά και τις αυταπάτες» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό είναι πρωτίστος πολιτικό» απάντησε η ίδια στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα πως «η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία». Στην συνέχεια η αντιπαράθεση των δύο μεταφέρθηκε στον Κώστα Σημίτη.

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μέσα στον πανικό της δεν διστάζει να σπιλώσει τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. «Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ» είπε. «Κανείς δεν λέει ότι δεν κάνατε και σημαντικά πράγματα ως παράταξη ή ο κ. Σημίτης δεν έκανε έργα. Αυτό που λέμε είναι πως δεν γίνεται κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η Αναθεώρηση υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους, που είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς.

Το Ποτάμι συντάχθηκε με την «γραμμή» της ΝΔ όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζητώντας επιτακτικά να ενταχθεί το άρθρο 16 στις αναθεωρητικές προτάσεις της κυβέρνησης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα Πανεπιστήμια λέγοντας πως έχουν μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι». “Ο τόπος εχει ανάγκη απο ένα Σύνταγμα χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις και χωρίς λαϊκισμούς» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης.
«Κοινοβουλευτικό φερετζέ» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών υπεραμυνόμενος στην κατάργηση του και ζητώντας μάλιστα την αναδρομική ισχύει του για 20 χρόνια προκειμένου να ανοίξουν οι φακέλοι πολλών πρώην υπουργών.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε απαντήσει με σκληρή γλώσσα στην Φώφη Γεννηματά λέγοντας της πως «εκπροσωπεί την κλαδική διαρρηκτών». Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε υποστηρίξει ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα