Στον «αέρα» οι διορισμοί δεκάδων δικαστικών υπαλλήλων

 Στον «αέρα» βρίσκονται όσοι από τους 404 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2017 έχουν διοριστεί σε θέσεις δικαστικών γραμματέων στα δικαστήρια όλης της χώρας.

 

Αυτή την ερμηνεία δίνουν νομικοί μετά τις πρώτες αποφάσεις που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με τις οποίες κρίθηκε ότι η κατάρτιση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού του 2017, έγινε με παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια για τους 404 που κρίθηκαν ως επιτυχόντες.
 
Στο Διοικητικό

Εφετείο έχουν προσφύγει επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες.

Υποστηρίζουν ότι ο πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι οι διοριστέοι επελέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων και για άλλους προσφεύγοντες.

Σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους βασικούς τίτλους σπουδών που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου και των π.δ. που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπως την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου» προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν προσφύγει, δήλωσε:

«Με αυτές τις μείζονος νομικής σημασίας αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διασφάλισε κατά τρόπο παραδειγματικό τις τρωθείσες από το ΑΣΕΠ αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον διαγωνισμό της Προκηρύξεως 1Κ/2017.

Το Δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από την θέση του δικαστικού γραμματέως, επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της Προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Ίσως μετά τις αποφάσεις αυτές ο επανέλεγχος του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ καθίσταται σκόπιμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα