Στον αστερισμό του μεταναστευτικού η Ευρώπη - Κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Το μεταναστευτικό συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία θέματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και αναμένεται να απασχολεί διαρκώς τα ευρωπαϊκά όργανα το επόμενο διάστημα.

Λίγες εβδομάδες μετά την κοινή απόφαση για τη μεταρρύθμιση στον τρόπο χορήγησης ασύλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν σε βάθος τα επόμενα βήματα με στόχο μια «αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή ευρωπαϊκή πολιτική». Η πίεση που προκαλεί το επίμαχο θέμα στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε έχει επιπτώσεις και σε άλλες προεκτάσεις της πολιτικής των Βρυξελλών, ενώ επηρεάζει,

όπως αναμενόταν και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά βήματα προς τα εμπρός. Η νέα Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη έγκαιρα ότι θα σηκώσει για μια ακόμα φορά ένα μεγάλο βάρος κυρίως σε ότι αφορά τη φύλαξη των συνόρων (και της Ε.Ε) προωθεί στοχευμένες δράσεις όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ θα επιχειρήσει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα υψηλά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο χορήγησης ασύλου προβλέπει την διευθέτηση του ζητήματος στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών εντός δώδεκα εβδομάδων. Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η απάντηση που έδωσε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία 423.000 αιτούντες πληρούσαν τις προϋποθέσεις για διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε κατά το έτος 2022. Είναι βέβαιο ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του Μεταναστατευτικού θα γίνει πραγματικότητα μέσα από τον δίκαιο καταμερισμό της σε όλα τα κράτη μέλη και με την περαιτέρω στήριξη με κονδύλια και υλικοτεχνικές υποδομές για εκείνες τις χώρες που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.

Κατά τα λοιπά, οι ηγέτες της Ε.Ε αναμένεται να εξετάσουν διεξοδικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ε.Ε και τα κράτη-μέλη έχουν ήδη στηρίξει την Ουκρανία με 72 δις ευρώ, ενώ θα συνεχίσουν την βοήθεια για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια άλλη πτυχή (κυρίως σε γερμανόφωνα μέσα) που αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν οι πολεμικές συγκρούσεις στο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, οι ομοτράπεζοι θα κάνουν μια συζήτηση-προετοιμάσία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν εκτός των άλλων οι εξελίξεις στην οικονομία, με έμφαση στη βιομηχανική πολιτική, στην ενιαία αγορά, αλλά και στην μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, ενώ στο κύριο μενού της επόμενης φάσης των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων είναι η αναζήτηση του κοινού τόπου για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης εντάσσεται και το θέμα των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε κυρίως με την Κίνα, σε μία περίοδο παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Εν κατακλείδι, η Ευρώπη αναζητά βιώσιμες λύσεις σε κορυφαία ζητήματα, προκειμένου να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας στους πολίτες της, χωρίς να απεμπολεί βασικές αρχές και αξίες που υπηρετεί. Η εξίσωση αυτή όμως είναι δύσκολη και θα χρειαστεί ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας υπόψη βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής πραγματικότητας, όπως είναι ο λαϊκισμός και ο αναδυόμενος εξτρεμισμός.

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΑΣΥΛΟ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα