Συχνά λάθη των φοιτητών στην παρουσίαση διπλωματικής

Η παρουσίαση μίας διπλωματικής εργασίας τείνει να αγχώνει πολλούς φοιτητές καθώς πέφτουν στην παγίδα πολλών λαθών και, συχνά, «σαμποτάρουν» οι ίδιοι την επίδοσή τους.

Στο άρθρο που ακολουθεί έχουμε συλλέξει όλα τα πιθανά λάθη που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίας διπλωματικής αλλά και τις μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφευχθούν.

Συνηθισμένα λάθη στη σχεδίαση: Πολλές πληροφορίες – Μεγάλες παράγραφοι

Τα πιο γνωστά λάθη στην παρουσίαση μίας διπλωματικής εργασίας ξεκινούν από τη σχεδίαση της.

Αρκετοί φοιτητές θεωρούν λανθασμένα

πως, την ώρα της παρουσίασης, για να βαθμολογηθούν με υψηλό βαθμό, πρέπει να αναφέρουν όλες τις πληροφορίες που βρίσκονται στη γραπτή τους διατριβή.

Γι’ αυτό το λόγο, «γεμίζουν» τις διαφάνειες του PowerPoint με υπερβολικά πολλές πληροφορίες και μεγάλες παραγράφους.

Ξεχνούν όμως ότι οι διαφάνειες υπάρχουν μόνο για να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει το θέμα της διπλωματικής και να παρακολουθήσει πιο εύκολα την ομιλία.

Δεν δημιουργούνται με σκοπό να διαβαστούν εκτενέστερα. Αν χρειαστεί να αφιερώσουν οι θεατές περισσότερο χρόνο για να αναγνώσουν τα κείμενα που υπάρχουν στις διαφάνειες, δε θα μπορέσουν να ακούσουν τον ομιλητή.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες χαμηλής βαθμολόγησης, πρέπει να αποφευχθεί η μεταφορά μεγάλων κομματιών κειμένου από τη γραπτή εργασία με “copy-paste” στις διαφάνειες της παρουσίασης. Μόνο τα βασικά σημεία της διπλωματικής, στα οποία πρέπει να εστιαστούν τόσο οι φοιτητές όσο και το ακροατήριο, πρέπει να αναγράφονται στις διαφάνειες.

Με αυτό το τρόπο, θα αποφευχθεί ένα ακόμα λάθος που συνδέεται άμεσα με τα μεγάλα κομμάτια κειμένων, αυτό του να γράφονται μεγάλες προτάσεις.

Η σωστή μέθοδος απαιτεί μικρές προτάσεις, αποφυγή τελειών και συνιστάται η χρήση bullet points.

Η μέθοδος αυτή βοηθά τη ροή της ομιλίας, συμβάλει στο να μην παραλείπονται σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναφερθούν και, τέλος, οι ακροατές δε θα χάσουν το ενδιαφέρον τους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Λάθη στη γραμματοσειρά και στο χρώμα του φόντου

Καθώς οι φοιτητές μορφοποιούν τις διαφάνειες της παρουσίασης τους, επιλέγουν συχνά λάθος γραμματοσειρά και μέγεθος.

Κατά τη διάρκεια της διπλωματική παρουσίασης, οι φοιτητές πρέπει να έχουν υπόψη τους τόσο το θεατή που βρίσκεται στο πρώτο κάθισμα όσο και αυτόν που βρίσκεται στο τελευταίο.

Μία δυσανάγνωστη γραμματοσειρά θα μπερδέψει το ακροατήριο καθώς δε θα μπορέσει να διαβάσει τις διαφάνειες που παρουσιάζονται.

Επίσης, οι θεατές θα δυσκολευτούν να διαβάσουν τις διαφάνειες, εάν υπάρχει πλήθος διαφορετικών γραμματοσειρών ή εάν χρησιμοποιηθεί πολύ μικρό μέγεθος.

Συνιστώνται το πολύ δύο διαφορετικές γραμματοσειρές και μέγεθος από 18 pt. έως 24 pt.

Στη σχεδίαση της παρουσίασης, καλό είναι να αποφευχθεί ένα ακόμα συχνό λάθος που παρατηρείται στο χρώμα του φόντου των διαφανειών.

Πολλοί φοιτητές, στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσει η διπλωματική τους, προσθέτουν φόντα με μοτίβο, υφή ή έχουν έντονα χρώματα.

Η συμβουλή μας είναι να υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο φόντο και στο κείμενο, προκειμένου να είναι ευκολοδιάβαστο το κείμενο. Προτιμήστε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο από ένα σκουρόχρωμο.

Πολλές εικόνες, εφέ κίνησης και άλλα σφάλματα στη μορφοποίηση

Η πληθώρα εικόνων και εφέ κίνησης μπορεί να καταστρέψει μία παρουσίαση.

Οι λίγες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης εντείνουν το ενδιαφέρον των θεατών αλλά οι πολλές οδηγούν σε πλήξη. Εάν είναι απαραίτητες, προσθέστε μία σε κάθε διαφάνεια. Τα εφέ, μπορεί να φαίνονται διασκεδαστικά, δεν είναι όμως ιδανικά για την παρουσίαση επιστημονικών εργασιών.

Άλλα συνηθισμένα λάθη στη μορφοποίηση είναι τα ακόλουθα:

Μη κατανοητοί και ευκρινείς πίνακες ή διαγράμματα. Ορθογραφικά λάθη ή κεφαλαία γράμματα: Χρησιμοποιήστε λεξικό για να διορθώσετε τυχόν λάθη και γράψτε με κεφαλαία μόνο τον τίτλο. Πολλές διαφάνειες. Θυμηθείτε πως διαθέτετε συγκεκριμένο χρόνο για τη παρουσίαση της εργασία. Τα πολλά slides τείνουν να δημιουργούν περισσότερο άγχος και θα αποσπάσουν την προσοχή τόσο της δική σας όσο και των θεατών. Ιδανικά, χρησιμοποιείστε έως δέκα διαφάνειες. Σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης

Το βασικό και πιο συχνό ατόπημα ορισμένων φοιτητών είναι πως δεν προετοιμάζονται αρκετά για να παρουσιάσουν τη διπλωματική τους. Η έλλειψη προετοιμασίας γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους έμπειρους βαθμολογητές και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο βαθμό της εργασίας.

Φτιάξτε πρώτα ένα σχεδιάγραμμα όσων έχετε σκοπό να παρουσιάσετε και κάντε πολλές πρόβες.

Οι πρόβες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα ακόμη λάθος: την έντονη φλυαρία που σίγουρα θα κουράσει υπερβολικά τους θεατές.

Επίσης, θα σας βοηθήσουν να μην υπερβείτε το χρονικό περιθώριο που θα σας δοθεί για να ολοκληρώσετε την παρουσίασή σας. Θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά αλλά διακριτικά το ρολόι της αίθουσας για να τελειώσετε την παρουσίασή σας εγκαίρως.

Ανάγνωση διαφανειών και μη κατάλληλη εμφάνιση

Η ανάγνωση των διαφανειών είναι άλλο ένα σοβαρό σφάλμα που γίνεται κατά τη παρουσίαση.

Η προσοχή σας πρέπει να είναι στραμμένη στους θεατές και όχι στα slides. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο να διευκολύνουν το ακροατήριο στην παρακολούθηση.

Άλλοι φοιτητές πάλι, παραλείπουν, στην αρχή της παρουσίασης, να αναφέρουν το θέμα της εργασίας τους. Ή ξοδεύουν αρκετό χρόνο για να παραθέσουν τη βιβλιογραφία, διάφορους ορισμούς και θεωρίες.

Αυτά υπάρχουν στη γραπτή διατριβή, δε χρειάζεται να τα επαναληφθούν στην παρουσίαση.

Το ακατάλληλο ντύσιμο, είναι επίσης ένα σημαντικό ατόπημα. Αποφύγετε τα πολύ φανταχτερά ρούχα και τα περίεργα χτενίσματα.

Διαφορετικά την προσοχή του κοινού θα κεντρίσει η εξωτερική σας εμφάνιση και όχι το περιεχόμενο της διατριβής σας.

Λανθασμένη γλώσσα σώματος και γρήγορη ομιλία

Αρκετά άτομα, ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος. Έτσι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης κάνουν πολλά λάθη, όπως απότομες κινήσεις με τα χέρια, τα σταυρώνουν στο στήθος, γυρνούν την πλάτη στο κοινό, κοιτούν επίμονα το ταβάνι ή το πάτωμα.

Ή στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν με τους θεατές οπτική επαφή εστιάζουν μόνο σε ένα πρόσωπο από το ακροατήριο.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως σας φανεί χρήσιμη η μέθοδος των τριών δευτερολέπτων.

Καθώς παρουσιάζετε την εργασία σας, επικεντρώστε το βλέμμα σας σε έναν θεατή για τρία δευτερόλεπτα και όχι παραπάνω.

Ακόμη, σε μία παρουσίαση είναι πολύ πιθανόν οι καθηγητές να παρατηρήσουν την ταχύτητα της φωνής του ομιλητή. Είναι ένα λάθος που δεν γίνεται συνειδητά από τους φοιτητές. Εξαιτίας του έντονου άγχους, πολλοί μιλούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνηθίζουν στην καθημερινότητα τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές, να μη γίνονται αντιληπτοί από το ακροατήριο ή να θεωρηθεί πως είναι αγχωμένοι διότι δε γνωρίζουν καλά το θέμα που παρουσιάζουν.

Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, κάντε παύσεις και προσπαθήστε να μειώσετε όσο το δυνατό περισσότερο το ρυθμό της ομιλίας σας.

Συνεπώς, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω συνηθισμένα λάθη κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης διπλωματικής, θα μειωθούν οι πιθανότητες να οδηγηθείτε και εσύ σε κάποιο από αυτά.

Όμως, θυμηθείτε, ακόμη και αν υπάρξει ένα σφάλμα, δεν πειράζει. Ζητήστε «συγγνώμη», διορθώστε το σφάλμα αν είναι εφικτό, και συνεχίστε με τη παρουσίαση σας. Διότι, καμία παρουσίαση δεν είναι τέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα