Συγκλονίζει φωτογραφία από την Ισπανία: Αστυνομικός σώζει μισοπνιγμένο μωρό μεταναστών (εικόνες)

Οι εικόνες από τη Θέουτα της Ισπανίας, όπου κορυφώθηκε η μεταναστευτική κρίση, δείχνουν το δράμα των προσφύγων με πρωταγωνιστές και παιδιά. Αστυνομικός έσωσε μισοπνιγμένο μωρό μεταναστών.

Η Θέουτα είναι μία από τις πόλεις που βιώνουν μια απίστευτη μεταναστευτική κρίση τις τελευταίες ημέρες και τον γύρο του κόσμου κάνουν η φωτογραφία που δείχνουν τον Χουάν Φρανσίσκο, αστυνομικός της ισπανικής «Guardia Civil», να κρατά ένα παιδί μεταναστών, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό,

μέσα στη θάλασσα.

Το σχετικό στιγμιότυπο ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και αποτυπώνει όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής, εκεί όπου κλήθηκε και ο στρατός για να συνδράμει.

Τις τελευταίες ώρες οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες παιδιά από τα νερά της Μεσογείου. Όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες, είχαν προσπαθήσει μαζί με τους γονείς τους να φτάσουν στη Θέουτα από τη μαροκινή πόλη Φνιντέκ, με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας.

{https://twitter.com/guardiacivil/status/1394650130985455624?s=20}

Οι φωτογραφίες τριών διασωθέντων παιδιών, οι οποίες δημοσιεύονται στον Τύπο, δείχνουν πως στη μεταναστευτική κρίση υπάρχει και το ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν είναι όλα αριθμοί και πολιτική. Με τους ηγέτες της ΕΕ να τονίζουν πως θα είναι αλληλέγγυοι.

Σε μία φωτογραφία φαίνεται η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού, που είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της, για να φτάσει στη στεριά. Το παιδί έπεσε, όμως, στο νερό, σύμφωνα με την «Guardia Civil» και σώθηκε από τον αστυνομικό.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 8.000 μεταναστών που έφτασαν στη Θέουτα εντός 36 ωρών μεταξύ Δευτέρας (17/05) και Τρίτης (18/05) υπήρχαν πολλά ανήλικα παιδιά.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον θύλακα έχει σχετικά ομαλοποιηθεί. Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Θέουτα. «Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά», είπε.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά «σχεδόν μηδενικός». Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα (17/05) και την Τρίτη (18/05) και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της ΕΕ. Τόσοι άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975. Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού. Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας Πολισάριο, ο Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο. Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές.

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμη δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Θέουτα στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο. Κοντά και στις δύο περιοχές δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. Πιθανώς λόγω της πανδημίας Covid-19, δεν υπήρξαν πρόσφατα πολλές τέτοιες προσπάθειες.

(πληροφορίες από RTL, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΙΣΠΑΝΙΑΠΡΟΣΦΥΓΕΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΜΑΡΟΚΟΘΕΟΥΤΑΜΩΡΟΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα