Συγκρατημένες οι προοπτικές προσλήψεων για τους Έλληνες εργοδότες, τι δείχνει έρευνα για το 2ο τρίμηνο του 2022

Συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο προβλέπονται στη χώρα μας σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup.

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο +3%, όσον αφορά τον δείκτη NET, ενώ οι Εποχικά Προσαρμοσμένες Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -2%.

Σε τριμηνιαία ανάλυση, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε 20 χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ),

ενώ ενίσχυση καταγράφεται σε 2 χώρες με το Βέλγιο να διατηρεί σταθερές τις δικές του προθέσεις προσλήψεων.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, ενώ μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, 515 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (NEO), που ανέρχονται στο +3%. Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 41% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν ότι οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται για το επόμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με τα πλάνα προσλήψεων», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

«Η έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, μια χρονική περίοδος κατά την οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες του 1ου lockdown και της πρωτοφανούς ύφεσης του 2020 με το "πάγωμα" των επενδύσεων, την αύξηση του πληθωρισμού, την ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στον τομέα της Ενέργειας, τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των Περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά "παιχνίδια" που διαμόρφωσαν τη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά γεωγραφικές περιφέρειες

Όσοι αναζητούν εργασία στην Ελλάδα να αναμένουν μείωση των προθέσεων προσλήψεων για τους εννέα (9) από τους έντεκα (11) τομείς, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +26%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκείνοι που αναζητούν απασχόληση στον τομέα αυτό να περιμένουν μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση κατά είκοσι (20) μονάδες συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2021.

Για το 2ο τρίμηνο του 2022 η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται αυτή του τομέα των Κατασκευών, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο -13%. Σε αυτό τον τομέα αναμένεται μείωση των προθέσεων προσλήψεων κατά ένα μεγάλο ποσοστό (-41%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε δύο (2) από τις τρεις (3) ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν μείωση των προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο.

Η περιφέρεια με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα), με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +10%. Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης -9%, οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν τις χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης κατά το 2ο τρίμηνο του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα