Συμφωνία των Πρεσπών: Live η δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών - Η πρώτη μέρα ήταν επεισοδιακή

Σε κλίμα πολύ μεγάλης έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το δεύτερο μέρος της οποίας θα “γραφτεί” την Τρίτη, 22.01.2019, ώστε τις δύο επόμενες μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς

ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα αλλά σε ιθαγένεια» ανέφερε απο το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στις κατηγορίες της περί αναγνώρισης Μακεδονικού έθνους στους γείτονες. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως στο άρθρο 7 της Συμφωνίας προβλέπεται ρητά πως η γείτονα χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ούτε με τα σύγχρονα στοιχεία της Μακεδονίας. «Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, μπορούμε όμως να τους πούμε τι δεν είναι» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης κι αυτοπροσδιορισμού. «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη κι όχι λαούς. Η Ελλάδα με την Συμφωνία δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει Μακεδονικό έθνος» πρόσθεσε.

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Κόντρα ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και στον Γιώργο Κατρούγκαλο ξέσπασε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τον υπουργό να ανακαλέσει την δήλωση του περί αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της ΠΓΔΜ.

«Και μόνον η ομολογία του υπουργού πως έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται γεννά αλυτρωτισμό. Ή να διορθώσει την δήλωση του ή να ανακαλέσει» είπε ο Π. Καμμένος. Απαντώντας ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να επέμβει στα ζητήματα των πολιτών της ΠΓΔΜ γιατί υπάρχει το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού.

«Εμείς μπορούμε να επέμβουμε σε ότι μας αφορά. Κατοχυρώνουμε την γλώσσα και την ιθαγένεια» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα