Συναγερμός στην Κουμουνδούρου: Από τα «χείλη» του Χαρίτση, «κρέμεται» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια απόφαση της Νέας Αριστεράς να απέχει από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Κουμουνδούρου, καθώς η Νέα Αριστερά σκέφτεται πάρα πολύ να μη λάβει μέρος στη τέταρτη -και λογικά, τελευταία- ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλοντας

με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα απομόνωσης του κυβερνητικού υποψηφίου, Κώστα Τασούλα.

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα έχει ως «παράπλευρη απώλεια» τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Λούκα Κατσέλη, την οποία έχει προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, θα βρεθεί στη τρίτη θέση, πίσω από τον Τάσο Γιαννίτση, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που έχει αφήσει πίσω της σε τρις ψηφοφορίες ως σήμερα.

Στο τραπέζι η αποχώρηση

Εδώ και ημέρες, όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης -αν και με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα- έχουν ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, γιατί τον κατηγορούν ότι «απέκρυψε» τη συμπληρωματική δικογραφία για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά γιατί ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια που συστάθηκε και εργάστηκε η Εξεταστική για τα Τέμπη.
Κάτι τέτοιο, προφανώς και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να το κάνει και θα εκλέξει τον «εκλεκτό» του με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και των λίγων ανεξάρτητων που τη στηρίζουν.

Με βάση την παραπάνω δεδομένη διαπίστωση, η Νέα Αριστερά εδώ και αρκετές ημέρες, αναζητούσε έναν τρόπο που θα αναδείκνυε ότι ο Κώστας Τασούλας είναι μια κομματική υποψηφιότητα και θα είναι και ένας «μονοκομματικός» Πρόεδρος.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες, στα όργανα της Νέας Αριστεράς έπεσε στο τραπέζι το σενάριο της αποχώρησης των βουλευτών του κόμματος από τη τέταρτη ψηφοφορία, με στόχο να φανεί ότι κυβέρνηση και η πρόταση της, είναι απομονωμένοι.

«Εμείς θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από πλευράς μας μια διαδικασία αυτού του είδους και με ένα τέτοιο πρόσωπο», είχε δηλώσει στον «Αθήνα 9,84», προ ημερών ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συζητηθεί και σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πατησίων. Και εκεί θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το τι θα πράξουν οι έντεκα βουλευτές που διαθέτει και οποίοι, μέχρι και τη τελευταία ψηφοφορία, στήριζαν τη Λούκα Κατσέλη.

Ο «φόβος» του Γιαννίτση, φυλάει τα «έρμα»

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα ήταν εντυπωσιακή, θα μπορούσε να δείξει, όντως, απομόνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπό μια προϋπόθεση. Ότι θα συμμετείχε σε αυτή το σύνολο της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και από ότι φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί – τουλάχιστον, όχι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, εκεί δημιουργούνται οι πρώτες ενστάσεις από αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, ως προς την επιτυχία που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν σκοπεύει να αποσύρει τον Τάσο Γιαννίτση, θα δημιουργούνταν αμέσως ο «κίνδυνος», η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη να βρεθεί από τη δεύτερη, στη τρίτη θέση.

Μια τέτοια εξέλιξη, είναι προφανές ότι θα ικανοποιούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα -σε επικοινωνιακό επίπεδο- στον Σωκράτη Φάμελλο, που προτείνοντας την πρώην υπουργό, πέτυχε να έχει τη μοναδική υποψηφιότητα που στηρίζεται από περισσότερα από ένα κόμματα.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να «ναρκοθετήσει» την ήδη δύσκολη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως βασικός του στόχος για το εγγύς μέλλον, είναι η επιστροφή του κόμματος του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ #ΑΛΕΞΗΣ_ΧΑΡΙΤΣΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα