Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Ποια είναι τα κρυφά μηνύματά της

Η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κι οι αναφορές στο προσφυγικό- μεταναστευτικό όπως κι η τουρκολιβυκή συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων στην Αν. Μεσόγειο ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι στην συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, θέματα που έμειναν όμως στον αέρα σε μια συνάντηση που επισφράγισε την επιστροφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην παλιά εσωστρεφή και σε υψηλούς τόνους σχέση.

Τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης

Στην ουσία, η συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, η οποία ξεκίνησε με μια παγωμένη μάλλον χειραψία και με εμφανές το σφίξιμο στα πρόσωπα

των δύο πολιτικών αρχηγών και έληξε με πιο χαλαρή διάθεση, άφησε πίσω της ως βασικό συμπέρασμα ότι όλα είναι ανοιχτά και δύσκολα. «Τα προβλήματα με την Τουρκία πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις»». Πρόκειται για μια δήλωση μάλλον εκτονωτική την ώρα που το ρήγμα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Οι πληροφορίες λένε ότι έπεσαν όλα τα θέματα στο τραπέζι (από τις θαλάσσιες ζώνες- με την Τουρκία να εμφανίζεται σταθερή στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου) μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό όπου ο πρωθυπουργός μίλησε για την πλήρη απραξία αυτή τη στιγμή της Τουρκίας σε όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της για το ζήτημα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Ερντογάν γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό και εάν ο λόγος είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός και διαμήνυσε ότι αν ο λόγος είναι γεωπολιτικός η Ελλάδα κι η Ευρώπη θα αλλάξουν την στάση τους. Τα βλέμματα πάντως έχουν ήδη πέσει στις προσφυγικές ροές .

Η τουρκική πλευρά φέρεται να επανέλαβε ότι δεν είναι δίκαιο να γίνονται εξορύξεις υδρογοναθράκων και τα έσοδα να καρπώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νόμιμη χώρα, καθώς και ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει δεσμευθεί ότι τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Υδρογοναθράκων μετά τη λύση του Κυπριακού και θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Πάντως, το ότι για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν της Συμμαχίας έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό θεωρείται ένα από τα κέρδη της Ελλάδας από αυτή τη συνάντηση.

Ομπρέλα συμπαράστασης στην Ελλάδα

Η απομόνωση της Τουρκίας πρέπει μάλλον να θεωρηθεί δεδομένη. Η ελληνική πλευρά στέκεται στην ξεκάθαρη στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων από τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

H χώρα μας θεωρεί ακόμα σημαντική τη στήριξη του Ισραήλ προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που αποδοκιμάζει επίσης τις τουρκικές ενέργειες: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση των πάγιων διεθνών κανόνων της θάλασσας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα όπως κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια εκπροσώπου της έσπευσαν να αποκηρύξουν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο τις τουρκικές κινήσεις χαρακτηρίζοντας τις «προκλητικές» και «υπονομευτικές της σταθερότητας» στην περιοχή της Μεσογείου- οι Η.Π.Α ήταν στις χώρες που χαρακτήρισαν «προκλητικό» το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ είχε μια αναπάντεχη, πλην όμως «πολύ παραγωγική» όπως τη χαρακτήρισαν οι Τούρκοι συνάντηση με τον Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η Συμμαχία δεν εγκατέλειψε επισήμως την πολιτική των ίσων αποστάσεων- είναι ενδεικτικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα