Ξεκίνησε η συνάντηση για να «κλειδώσουν» τα «φορολογικά δώρα» - Αφορολόγητο, μειώσεις σε ΦΠΑ, φοροελεφρύνσεις και ΕΝΦΙΑ

Τη δεύτερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε δέκα ημέρες έχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να οριστικοποιήσουν τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις και να σχεδιάσουν τις παροχές. Όπως ανέφερε και χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα δοθεί φέτος Κοινωνικό μέρισμα αλλά οι παροχές θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός

Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Παρά το όσα ακούγονταν και γράφονταν σε διάφορα sites, τα Dikaiologitika News σας είχαν ενημερώσει όπως συνήθως έγκαιρα και έγκυρα, ότι απόφαση για Κοινωνικό μέρισμα δεν είχε οριστικοποιηθεί, παρά τους ...πίνακες με ποσά που έβλεπε ο καθένας τις προηγούμενες μέρες σε όλο το διαδίκτυο.

Τη συνάντηση προανήγγειλε χθες ο κ. Τσακαλώτος, στη διάρκεια ομιλίας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δεσκάτης στα Γρεβενά. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθεί μεθαύριο, Δευτέρα, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

Οι παροχές

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε χθες ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019-2020. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η διανομή δεν θα γίνει υπό τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» και ότι εξετάζονται άλλες λύσεις, που να έχουν «πιο μόνιμο χαρακτήρα».

Αναφερόμενος όχι μόνο στο 2019, αλλά και στο 2020, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020.

Οι ελαφρύνσεις και οι «μποναμάδες» που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη περιλαμβάνουν μέτρα, όπως:

- Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, με δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

- Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εστίαση κ.ά., από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%. Σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις στόχος είναι να ισχύσουν από φέτος.

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά. Το μέτρο αυτό, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

- Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

- Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν έκπτωση 1,5%, η οποία είχε αυξηθεί στο 2% προτού καταργηθεί το μέτρο. Ωστόσο, το όφελος των φορολογουμένων θα είναι πενιχρό. Ενδεικτικά, 2.550.047 φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι φόρο 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.341 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο. Εάν το σύνολο των φορολογουμένων αυτών πλήρωνε εφάπαξ τον φόρο, θα κέρδιζε κατά μέσο όρο έκπτωση μόλις 26,82 ευρώ.

- Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα