Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι φεύγουν προς τα νότια ενώ η Χαμάς κατηγορεί τον ΟΗΕ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η «έξοδος» πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Τα κεντρικά και νότια τμήματα

της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κορίτσι.

«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F-16 έπληξε ένα σπίτι και το ανατίναξε, γκρεμίστηκαν τρία σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Άμπου Ντάκα. «Ήταν όλοι τους άμαχοι. Μια γιαγιά, ένας παππούς και υπάρχουν και άλλοι κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Η Πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαχητές της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.

Πηγές προσκείμενες σε Χαμάς και Ισλαμικό Τζιχάντ είπαν ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άμαχοι, κρατώντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στα χέρια, κατευθύνονταν και σήμερα προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα είπε ότι ο ρυθμός της φάλαγγας των αμάχων επιταχύνθηκε σήμερα.

Στα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός φαίνονται άρματα και μπουλντόζες να προχωρούν ανάμεσα στα συντρίμμια, από τα οποία ακόμη αναδίδονται καπνοί. Στρατιώτες διεισδύουν στα ερειπωμένα κτίρια την ώρα που ακούγονται εκρήξεις. Πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πλήγματα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία - κάποια με κάρα που τα έσερναν γαϊδούρια, άλλα πάνω σε μπουλντόζες.

«Ήταν τρομακτικό», αφηγήθηκε η Όλα αλ Γουλ, γυναίκα που έφυγε την Τρίτη. «Σηκώναμε ψηλά τα χέρια και περπατούσαμε. Ήμασταν τόσο πολλοί, κρατούσαμε λευκές σημαίες».

Η Χαμάς κατηγορεί τον ΟΗΕ για «συμπαιγνία με το Ισραήλ στον αναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων από τη Γάζα»

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για «συμπαιγνία με το Ισραήλ στον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια».

«Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Γάζας», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ.

Παράλληλα, προχώρησε σε καταγγελία για «ξεκάθαρη συμπαιγνία της υπηρεσίας του ΟΗΕ με το Ισραήλ και τα σχέδιά του, του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον , υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.

Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων από τη Γάζα

Το Κατάρ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες ... για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα; με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της , καθώς και δύο Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει την μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

Καταστροφή κατοικιών σε Γάζα και Ισραήλ: Ειδικός του ΟΗΕ κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου»

Οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών για αμάχους στη Γάζα καθώς και τα τυφλά χτυπήματα με ρουκέτες της Χαμάς συνιστούν «εγκλήματα πολέμου», δήλωσε σήμερα ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

Εδώ και ένα μήνα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, καταστροφές που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν «μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές».

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση υπογράμμισε ότι οι βομβαρδισμοί κατοικιών, περιουσίας αμάχων και υποδομών απαγορεύονται αυστηρά με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η διεξαγωγή εχθροπραξιών γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα καταστρέψουν ή θα προκαλέσουν ζημιές συστηματικά σε κατοικίες και υποδομές αμάχων, καθιστώντας έτσι μια ολόκληρη πόλη -όπως η πόλη της Γάζας-μη κατοικήσιμη για τους αμάχους είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε. Όταν τέτοιες ενέργειες «κατευθύνονται κατά του άμαχου πληθυσμού, συνιστούν εξίσου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Ρατζαγκοπάλ.

Ο ειδικός τόνισε επίσης ότι προφανώς ούτε οι κατοικίες αμάχων στο Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, προειδοποιώντας ότι τα τυφλά και συνεχή πλήγματα με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα και αλλού συνιστούν εξίσου «έγκλημα πολέμου».

Το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανή σε έκταση επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και αιχμαλωτίζοντας πάνω από 240 ομήρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Ρατζαγκοπάλ, ανεξάρτητος ειδικός που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αλλά δεν μιλά εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει ότι ο «κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί, ανήμπορος, ενώ οι θεμελιώδες κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάζονται ανοικτά» στη Γάζα.

Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γάζα λόγω των καταστροφών και των ισραηλινών ειδοποιήσεων να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Ρατζαγκοπάλ εκτιμά επίσης ότι η ισραηλινή εντολή εκκένωσης, που δόθηκε παρά την έλλειψη επαρκών καταφυγίων και βοήθειας για αυτούς που φεύγουν και ενώ γίνονταν διακοπές στην παροχή νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και επιθέσεις στις διόδους εκκένωσης και τις «ζώνες ασφαλείας» συνιστά «σκληρή και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Τα κτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι». Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, τα σχολεία, οι εκκλησίες ή τα τεμένη και οι υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για τους αμάχους «δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι», τόνισε ο ίδιος.

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΛΩΡΙΔΑ_ΤΗΣ_ΓΑΖΑΣ #ΧΑΜΑΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΟΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζονται, Γάζα, Παλαιστίνιοι, Χαμάς, ΟΗΕ,synechizontai, gaza, palaistinioi, chamas, oie