Συνεδριάζει ώστε να πάρει θέση για την αναμνηστική δόση ο ΠΟΥ

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν την αναμνηστική δόση των εμβολίων.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού, Σούμια Σουαμινάθαν, δεν διευκρίνισε την ημερομηνία της συνεδρίασης, σημείωσε όμως ότι ο Οργανισμός θα κάνει συστάσεις για τη χρήση των αναμνηστικών δόσεων μετά την εξέταση του θέματος από τους ειδικούς.

Ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν σημείωσε πάντως πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις

ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της νόσου.

«Τοξικό κοκτέιλ ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και περιορισμένα τεστ»

Για «τοξικό κοκτέιλ» που ευνοεί την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, μιλώντας για την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη και τα περιορισμένα τεστ. «Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής» σημείωσε ο ίδιος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.

«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα