Ερντογάν: Δώστε μας τους «8» - Τσίπρας: Αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Ερντογάν δε δίστασε να θίξει το ζήτημα των «8», εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει» είπε. Παράλληλα, ο Ερντογάν, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της

Θράκης και κάλεσε τον Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη».

Σε απάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το θέμα «ακανθώδες» και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

«Συζητήσαμε και για το προσφυγικό, για την ανάγκη μείωσης των ροών και αύξησης των επιστροφών. Συμφωνήσαμε για την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία».

«Η Ελλάδα βγαίνει στο ξέφωτο το οικονομικό, βγαίνει από τα μνημόνια, λύνει προβλήματα δεκαετιών. Πρέπει να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις, ώστε να διαμορφώσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών. Τώρα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε, χωρίς να έχουμε βάλει τα θεμέλια. Η συνάντησή μας έχει την έννοια να κάνουμε την αρχή, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε ιστορικά βήματα στο μέλλον» σημείωσε.

«Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές επικοινωνίες, τακτικές επαφές στο ανώτερο επίπεδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση. «Αν δεν είχαμε προβλήματα να λύσουμε, δεν θα είχαμε κι αυτές τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί μπροστά σε κινδύνους, που έχουμε αποτρεψει. Αν δεν είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο, θα είχαμε βρεθεί μπροστά σε κλιμακώσεις επικίνδυνες».

«Το επόμενο διάστημα έχουμε μια μεγάλη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύομαι από επιχειρηματίες, όπως κι εσείς» είπε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος. «Στην πολιτική πρέπει να κερδίζεις φιλίες, όχι εχθρότητες».

«Έχετε σκοπό να μας τους επιστρέψετε;» ρωτήθηκε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας για τους «οκτώ». «Το θέμα αυτό το οποίο με ρωτάτε έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις. Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προσπασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες» απάντησε.

«Απο κει και πέρα νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν για τα ζητήματα δικτύων, διακινητών ή τρομοκρατών στα σύνορά μας και στον τομέα αυτό έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καρπούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερντογάν για Χάλκη

«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων» τόνισε. Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, είπε ακόμη, αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Μπέτυ Μπαζιάνα και Εμινέ Ερντογάν πίνουν τσάι στο Προεδρικό Μέγαρο (pic)

Keywords
Τυχαία Θέματα