Συνεπιμέλεια: «Γαλάζιο» αντάρτικο, διαφωνίες εντός ΚΙΝΑΛ και ονομαστική με απουσίες

Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στα κόμματα το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύεται πολιτικά τις εσωκομματικές διαφωνίες σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, προκαλώντας ονομαστική ψηφοφορία από την οποία όμως θα απέχει.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

κάνει λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση που διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου, ωστόσο η πρόβλεψη για απο κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τουλάχιστον 4 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές. Αντίστοιχη κριτική άσκησαν η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Μανούσος Βολουδάκης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να προαναγγείλουν ωστόσο καταψήφιση.

Έντονες διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά να έχει προαναγγείλει στην τοποθέτηση της καταψήφιση και λίγο αργότερα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη να σχολιάζει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετάσχει της ψηφοφορίας επικαλούμενος την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την τραγέλαφο.

Είχαν προηγηθεί οι σαφείς αποστάσεις που κράτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποιος ωστόσο δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει σττην κομματική γραμμή, καθώς και η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να απόσχει. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν άλλοι δύο βουλευτές από το ΚΙΝΑΛ οι οποίοι διαφωνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για:

το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο
για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

Τσίπρας: Μεταχειρίζεστε το παιδί σαν οικόπεδο

«Μεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο για μοίρασμα μεταξύ των γονέων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους βασικούς πυρήνες της μεταρρύθμισης.

«To νομοσχέδιο προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε την καταγγελία της κ Γιαννάκου που υπαινίχθηκε ότι με τη ρύθμιση θα ωφεληθούν τα μεγάλα πορτοφόλια.. Υποστήριξε μάλιστα ο κ Τσιάρας εκτελεί χρέη «αυτοφωράκια» και πως το νομοσχέδιο είναι δέσμευση του κ Μητσοτάκη σε ισχυρες μειοψηφίες ενδιαφερομένων

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό ότι κρατάει το κοινοβούλιο σε καραντίνα και ότι δεν διεξάγεται ουσιαστικός διάλογος στη Βουλή με το πρόσχημα της πανδημίας ,γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια, με τα οποία δεν συμφωνεί ούτε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, χωρίς αντιδράσεις.

Μάλιστα από σήμερα προανήγγειλε ότι οι βουλευτές του κόμματος του θα παρίστανται κανονικά στις συνεδριάσεις, μη ακολουθώντας το αριθμητικό πλαφόν που έχει θέσει η Βουλή λόγω πανδημίας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν όλα κανονικά και η Βουλή να είναι ακόμη σε καραντίνα…

«Ο κ Μητσοτάκης δεν θέλει κανονικότητα στη Βουλή για να περνάει χωρίς αντιδράσεις κρίσιμα νομοσχέδια, όπως η συνεπιμέλεια, η κανναβη και τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία». Άσκησε επίσης οξεία κριτική γιατί ακόμη και τώρα οι ονομαστικές ψηφοφορίες διεξάγονται μέσω επιστολικής ψήφου χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών

Τασούλας σε Τσίπρα: Η Βουλή ανοίγει σιγά σιγά και προσεκτικά

«Η Βουλή ανοίγει σιγά σιγά και προσεκτικά, δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό» απάντησε ο Κώστας Τασούλας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι εδω βρίσκεται το ένα τρίτο της ομάδας σας και όχι και οι 86 βουλευτές .Σύντομα η βουλη θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Απαντώντας δε στην αποστροφή του κ Τσίπρα να γίνει εμβολιαστικό κέντρο για τους βουλευτές ο κ Τασούλας τόνισε ότι οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία χώρα με προτεραιότητα έναντι των άλλων.

«Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθύνες στον Μητσοτάκη για τη λειτουργία της Βουλής αλλά οι ευθύνες είναι δικές μου. Εγω είμαι υπεύθυνος για βουλή και όχι ο κ Μητσοτάκης» είπε ο κ Τασούλας. Υποκρισία το πρόσχημα περί κορονοιού για να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος γιατί η ονομαστική ψηφοφορία είναι υγειονομική βόμβα.

«Πιστεύω ότι στηρίζω το πραγματικό συμφέρον του παιδιού» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο είναι απόρροια δέσμευσης του σε ισχυρές μειοψηφίες. «Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό αυτοφωράκιας. Δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα», είπε ο κ Τσιάρας και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που πλήττονται είναι φτωχοί άνθρωποι που παλεύουν κάθε μέρα και θέλουν να στηρίξουν τα παιδιά τους και όχι τα μεγάλα πορτοφόλια.

Γεννηματά: Νομοσχέδιο απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση

Για νομοσχέδιο απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συνεπιμέλεια. Εκτίμησε δε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες διενέξεις από αυτές που προσπαθεί να επιλύσει και πως θα φέρει συγκρούσεις και θα διχάσει την κοινωνία .

Όπως τόνισε η κ.Γεννηματά, οι διατάξεις του αφήνουν το παιδί ακόμη και τη γυναίκα εκτεθειμένα στην οικογενειακή βία και εισάγουν από το παράθυρο τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας, κάνοντας το παιδί τουρίστα. «Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται οριζόντια χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ επανέλαβε την πρότασή της για δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου στη χώρα μας.

Βαρουφάκης: Μισογύνικη αφροσύνη που θα πληρώσουν αθώωες ψυχές

Την προσωπική εκτίμηση ότι θα ήθελε να υπάρξει η ρύθμιση για την συνεπιμέλεια αλλά όχι με τη βια εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σήμερα «αναγράφει ακόμη μια μαύρη σελίδα στα απονημονεύματα της ιστορίας της

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για μισογυνίκη αφροσύνη που θα την πληρώσουν αθώες ψυχές και απευθυνόμενους στους μπαμπάδες είπε ότι είναι «αβάσταχτος ο πόνος μας όμως πληρώνουμε το τίμημα του να ζούμε σε μια βαθια πατριαρχική κοινωνία».

Και τέταρτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με επιφυλάξεις

Eπιφυλάξεις για το νομοσχέδιο που αφορά την συνεπιμέλεια εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. Στην τοποθέτηση του ο κ Αθανασίου επεσήμανε ότι «δεν χρειαζόταν το εξίσου, μπορεί η διατύπωση να δημιουργήσει παρανοήσεις και θα δημιουργήσει προβλήματα».

Η συμμετοχή και των δύο γονέων να μπει ως αξιακή και όχι ως χρονική είπε ο βουλευτής της ΝΔ, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση για την συνεπιμέλεια θα εκτινάξει τις αντιδικίες μεταξύ γονέων. «Δεν νοείται να τεκμαίρεται ο χρόνος και υπάρχει δυσπιστία προς τον δικαστή για την εξειδίκευση που αφορά το συμφέρον του παιδιού» κατέληξε ο κ Αθανασίου.

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΒΟΥΛΗΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΚΙΝΑΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεπιμέλεια, Γαλάζιο, ΚΙΝΑΛ,synepimeleia, galazio, kinal