Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η δεύτερη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία

Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα καθορίσει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν απο την επόμενη Βουλή.

Το ενδιαφέρον κατά την σημερινή συνεδρίαση εστιάζεται στο άρθρο 32 που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

και τις πρόωρες εκλογές. Κατά την πρώτη ψηφοφορία του Μαρτίου, το συγκεκριμένο άρθρο συγκέντρωσε αυξημένη πλειοψηφία 221 βουλευτών, καθώς το ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, με φόντο τις πρόωρες εκλογές, αναμένεται να κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν και συγκλίνουν στην αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής απο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ταυτόχρονα διαφωνούν ως προς την διαδικασία.

Ειδικότερα, η ΝΔ προτείνει στην τρίτη ψηφοφορία της Προεδρικής εκλογής, ο Πρόεδρος να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, κι αν αποβούν άκαρπες στην συνέχεια ο Πρόεδρος να εκλέγεται απο τον λαό. Ουσιαστικά όμως η πρόταση της πλειοψηφίας για άμεση εκλογή απο τον λαό έχει ακυρωθεί στην πράξη καθώς το σχετικό άρθρου 30 παρ. 1 που την προέβλεπε δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία.

Επίσης, σημείο αιχμής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ αποτελεί το άρθρο 110 που αφορά τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων. Αντίθετα η ΝΔ εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη. Σε αυτή την άποψη συγκλίνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη της ψηφοφορίας για το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Το επίμαχο άρθρο κατά την πρώτη ψηφοφορία πέρασε οριακά με 151 ψήφους καθώς διαφοροποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το στήριξαν ανεξάρτητοι βουλευτές.Κατά την σημερινή συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 πρωί και να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένονται γύρω στη 13.00μμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα