Συντάξεις χηρείας: Δεν θα ισχύσει το ηλικιακό όριο διαβεβαιωσε ο Πετρόπουλος

Σε μια συνολική λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων εφόσον υπάρξει απόφαση δικαστηρίου και στο μέτρο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, σημείωσε ο Τάσος Πετρόπουλος, ενώ επαναβεβαίωσε την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας.

Αυτό υπογράμμισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ο Υφυπουργός επανέλαβε για μια

ακόμη φορά την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας λέγοντας ότι «θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών πήραν την σύνταξη δια βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, πήραν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία.

Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.

Keywords
Τυχαία Θέματα