Σύψας: Αν έπειτα από ένα πανηγύρι δούμε κρούσματα, μπορεί να απαγορευτούν

"Για τα πανηγύρια υπάρχουν κανόνες, επιτρέπονται με όρους. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αν γίνει ένα ατύχημα, δηλαδή σε ένα μεγάλο πανηγύρι έπειτα από 10 μέρες δούμε 100 κρούσματα, δυστυχώς μπορεί να απαγορευτούν. Καλό είναι και για τους επαγγελματίες που ζουν από αυτά, αυτοί πρώτοι να προστατέψουν το προϊόν τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται τέτοιες εικόνες με 200 άτομα πάνω στην πίστα γύρω γύρω, ο ένας πάνω στον άλλον".

Αυτό είπε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ,

υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη, του Ιωσήφ Καλαμαράκη και της Στεφανίας Κασίμη.

"Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπει κάποιος όταν βήχει ή όταν φτερνίζεται. Αυτή είναι η γνώση που έχουμε μέχρι τώρα, αυτό ισχύει και όλα τα επιδημιολογικά μέτρα λαμβάνονται με βάση αυτή τη γνώση. Υπάρχουν τώρα κάποιες μελέτες που είναι στο εργαστήριο και μαθηματικά μοντέλα, τα οποία λένε ότι ενδεχομένως να είναι και στον αέρα, δηλαδή να μην έχει ανάγκη σταγονιδίων ο ιός για να μεταδοθεί. Όμως αυτή η γνώση δεν έχει αποδειχθεί. Είναι κάτι προς συζήτηση, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που το πιστεύουν και έστειλαν επιστολή στον ΠΟΥ, σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που συζητάτε. Υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που δεν το πιστεύουν" ανέφερε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

"Θα έλεγα στον κόσμο και στον πολίτη που ακούει αντικρουόμενα μηνύματα, και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι εσωτερικά επιστημονικά θέματα και δεν χρειάζεται χωρίς αποδείξεις να βγάζουμε υποθέσεις στον αέρα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια και μοναδική συμβουλή που έχουμε να δώσουμε, που είναι τηρείτε τις αποστάσεις" τόνισε.

"Οι μάσκες είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης. Δεν σημαίνει ότι φοράμε μάσκα και πλησιάζουμε τον άλλον. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κρατήσω την απόσταση, όπως σε ένα λεωφορείο, τότε θα φορέσω τη μάσκα. Ή όταν μπω στο αεροπλάνο ή στο πλοίο. Πρώτο είναι η απόσταση, απολυμαίνουμε τα χέρια μας και τρίτον φοράμε τη μάσκα, όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους παραπάνω όρους" περιέγραψε.

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα ανέφερε ότι "αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε, όταν αποφασίσαμε σαν κοινωνία ότι θα ανοίξουμε τον τουρισμό για να μην καταστρέψουμε την οικονομία μας, περιμέναμε και τα εισαγόμενα κρούσματα. Με ανησυχεί αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και τα νούμερα είναι ελεγχόμενα, αλλά και το σύστημα επιτήρησης που έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί. Άρα πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Δεν υπάρχει ένα νούμερο, αλλά αν δούμε ότι έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα από μια χώρα, θα "κλείσουμε" τη χώρα, όπως έγινε με τη Σερβία".

Ερωτηθείς για τον Προμαχώνα απάντησε ότι "δυστυχώς στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη "πυρκαγιά" του κορονοϊού, της πανδημίας, η οποία κινδυνεύει να επεκταθεί και σε εμάς. Άρα το μεγάλο μας ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο Προμαχώνας, από τις 6 πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα, είναι ανοιχτή μόνο η μία, ο Προμαχώνας, για να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση, και εκεί αυτή τη στιγμή έχει στρέψει εκεί η Πολιτεία το ενδιαφέρον της, όσον αφορά το testing και τον έλεγχο των εισερχομένων".

"Έχουμε έναν σημαντικό αριθμό ορφανών κρουσμάτων σε ντόπιους, που δεν έχουν σχέση με ταξίδια, αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι στην κοινότητα και επομένως η επιδημία είναι εδώ, είναι στην Ελλάδα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει υπερμετάδοση και να βρεθούμε στη θέση της Σερβίας. Αυτό να το ξέρουν όλοι και να παίρνουμε τις ευθύνες μας" κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα