Σύψας: Κανένα lockdown δεν μας σώζει αν δεν τηρούμε κανόνες

«Είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας σε συνέντευξή του. Τι αναφέρει για το lockdown.

«Δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε» ανέφερε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6», κάνοντας παράλληλα λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης

που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου».

Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, «δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών» περιέγραψε ο Καθηγητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών».

Εμβόλιο πρώτα για τις ευπαθείς ομάδες

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας εξήγησε πως «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί» σημείωσε ο Καθηγητής, υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες».

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν» υποστήριξε ο κ. Σύψας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση. «Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας».

Κανένα lockdown δεν μας σώζει αν...

«Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν» παρατήρησε ο Καθηγητής, ενώ για το ρωσικό εμβόλιο «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο. Μένει να το δούμε» απάντησε σχετικά. «Τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ «θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» πρόσθεσε.

Με αυτά τα δεδομένα, «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα