Τα αίτια της συντριβής αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Μπαίνουν στο κάδρο Πολάκης και Βερναρδάκης

Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως καταλήγει στις 7 Ιουλίου για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Και αυτό γιατί, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν εκλογές στις 30 Ιουνίου, εντούτοις κρίθηκε σκόπιμο να μην γίνει καμία κίνηση πριν το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία θα επισημοποιηθεί

στο ραντεβού που θα έχει ο Άλεξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το τέλος του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλία τους χθες, προσπάθησε να ανασυντάξει το κόμμα του, να κάνει ένα restart ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Μπορεί ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης να δήλωσε προχθές ότι το κόμμα κράτησε τα ποσοστά του ψηλά αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι απώλεσε περίπου 11% σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος ενώ ήδη στελέχη του κόμματος ξεκινούν τις πρώτες κουβέντες για το «τις πταίει».

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου θα ενταθούν και θα αναλυθούν διεξοδικά προκειμένου να ανακαλύψουν τι έφταιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν μπόρεσε καν να κοντράρει την αξιωματική αντιπολίτευση και πλέον η ΝΔ να έχει δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας ενόψει τον εθνικών εκλογών.

Μπορεί ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μειώσει την γκρίνια εντός του κόμματος, ωστόσο η ανάλυση και η κουβέντα για τα αίτια της συντριβής είναι δεδομένο ότι θα γίνει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η τραγωδία στο Μάτι, η «κουραστική» συνύπαρξη με τον Καμμένο για τέσσερα χρόνια, το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με την προσπάθεια «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παίξει το ρόλο τους αλλά είναι τα προφανή.

Ενόχληση για Βερναρδάκη

Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος δεν κατάφερε να πλησιάσει, να αφουγκραστεί την κοινωνία με αποτέλεσμα στο κοιβερνητικό επιτελείο να έχουν «πλαστή» εικόνα. Ο υπουργός Επικρατείας ήταν ο άνθρωπος της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας την διεξαγωγή μυστικών δημοσκοπήσεων. Πολλές ήταν οι φορές που υπήρξε ένταση μεταξύ του υπουργού και γνωστών δημοσκόπων.

Ορισμένοι του χρεώνουν και την επιλογή της Μυρσίνης Λοϊζου, με την επιλογή της οποία επλήγη η εικόνα του κόμματος.

Πολάκης

Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Πολάκης πλήγωσε την κυβέρνηση. Μπορεί η παρουσία Πολάκη να ήταν γέφυρα του κόμματος με την πιο λαϊκή πλευρά πολιτών, αλλά η επίθεση του εξαπέλυσε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «απασφάλιζε». Οι πολλαπλές εκρήξεις του δημιούργησαν προβλήματα στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να μην τον απομακρύνει παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν.

Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο προσπάθησε να κάνει άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Η είσοδος στην κεντροαριστερά «τσίγκλισε» τους +53, με τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις, ζητώντας να μπει ένα όριο στη διεύρυνση. Οι μεταγραφές Μωραΐτη και Τόλκα και οι συνεχείς αναφορές στον Στέφανο Τζουμάκα αλλά και στον Γιάννη Ραγκούση δεν φαίνεται να βοήθησε το κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα