Τα δεδομένα με τις παρενέργειες των εμβολίων, 557 περιπτώσεις κρίθηκαν «σοβαρές»

Ελάχιστες θεωρούνται οι σοβαρές επιπλοκές και παρενέργειες που έχουν καταγραφεί από τη χορήγηση των εμβολίων κατά της Covid-19 στον πληθυσμό.

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απέφυγε να απαριθμήσει τα περιστατικά παρενεργειών και επιπλοκών από τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαλέσει πανικό καθώς ένα νούμερο μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά με αναγωγή στον γενικό πληθυσμό είναι σαφώς πολύ μικρότερο.

Πάντως, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι για το σπάνιο σύνδρομο TTS,

τη θρόμβωση δηλαδή των φλεβωδών κόλπων με θρομβοπενία, από τις αρχές των εμβολιασμών στην Ελλάδα υπάρχει καταγεγραμμένο μόνο ένα πιθανό περιστατικό.

Οι περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών

Έως τις 5 Απριλίου και σε σύνολο 1,8 εκατ. δόσεων εμβολίων, έγιναν 1.913 αναφορές στον ΕΟΦ μέσω «κίτρινης κάρτας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, ο οποίος κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι από αυτές τις αναφορές, ως «σοβαρές» χαρακτηρίστηκαν οι 557.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου πρόσθεσε σύμφωνα με το iatropedia.gr ότι από τις 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400 οι οποίες δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 400 αυτές περιπτώσεις αφορούσαν τα εξής εμβόλια:

65 AstraZeneca (0,02%)
334 Pfizer (0,02%)
1 Moderna (0,008%)

Ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν αναλογικά με τις χορηγούμενες μέχρι εκείνη την περίοδο δόσεις, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε χορηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σε σχέση π.χ. με το εμβόλιο της Moderna.

«Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία, από το εμβόλιο της AstraZeneca, σε γυναίκα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ και σημείωσε ότι στις λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των τριών εμβολίων περιλαμβάνονται οι μυαλγίες, αρθραλγίες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η ήπια πυρετική κίνηση, η κακουχία κ.ο.κ.

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί

Ο Δημήτρης Φιλίππου σημείωσε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των περιστατικών παρενεργειών από τα εμβόλια είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς οι εμβολιαζόμενοι είναι πάρα πολλοί και από αυτούς μεγάλος αριθμός αφορά σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)
AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Ακριβώς εξαιτίας της σπανιότητάς τους δεν είχαν καταγραφεί στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές μελέτες, εξήγησε ο κ. Φιλίππου.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΕΜΒΟΛΙΟCOVID19
Keywords
Τυχαία Θέματα