Τα «γαλλικά» του Ερντογάν για ΝΑΤΟ, Ευρώπη και Ισραήλ

Γιατί το 2011 ο Ερντογάν απειλούσε ότι θα γ@@@@@@@ τις μάνες εταίρων και συμμάχων του σε διεθνές επίπεδο

Ενα αποκαλυπτικό άρθρο έρχεται να εκθέσει για πολλοστή φορά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους διεθνείς συμμάχους και εταίρους του. Ακόμα χειρότερα για τον «Σουλτάνο» έρχεται να αποκαλύψει τους... μύχιους πόθους του για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Nordic Monitor ο Ερντογάν

έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που είχε δώσει σε άτομα του στον στενό του περιβάλλονται πριν από μια δεκαετία: η υπόσχεση αυτή δεν ήταν άλλη από το να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν θα είχε την ευκαιρία. Το άρθρο με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη υπογράφει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Λίγες μέρες πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει το Nordic Monitor αποδεικνύουν πως ο πρόεδρος Ερντογάν σε κάποιο βαθμό έχει κατορθώσει να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Η υπόσχεση του Ερντογάν αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν τη διείσδυση στην Τουρκία δικτύου της επίλεκτης ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, της περίφημης Quds.

«Όταν θα έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα γ@@@σω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο και το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν, που τότε ήταν ακόμη πρωθυπουργός μιλώντας σε πιστούς βουλευτές του, κατά την διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης.

Δείτε το δημοσίευμα του Nordic Monitor και του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ:

{gallery}NORDIC MONITOR{/gallery}

Τα εξωφρενικά σχόλια του Ερντογάν – συνεχίζει το Nordic Monitor – διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα ακολουθήσει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών του και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε τότε επί μακρόν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την πίεση από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριζε το έργο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2011, Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Kürecik ως μέρος ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας από απειλές πυραύλων.

Οι προσωπικές σκέψεις του Ερντογάν για τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν σε μια μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (flash drive) που έφτασε περιπετειωδώς στο Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης το 2011.

Μια αναφορά της Αστυνομίας με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011 και εξουσιοδοτημένη από το 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι οι ειδικοί πληροφορικής είχαν ανακτήσει όλα τα έγγραφα από τη μονάδα δίσκου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαγραφεί. Η έκθεση, που εντάχθηκε στον φάκελο αποδεικτικών στοιχείων ως μέρος της ποινικής έρευνας No.2011/762 και διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, περιελάμβανε και τις αποκαλύψεις για τις «επιδιώξεις» του Ερντογάν.

Μέρος του εγγράφου που ανακτήθηκε από το flash drive που βρέθηκε στην κατοχή στελέχους της ομάδας Quds Τουρκία και παρουσιάζει το Nordic Monitor:

{gallery}EGGRAFO 1{/gallery}

Η αγγλική μετάφραση του επίμαχου αποσπάσματος:

{gallery}EGGRAFO 2{/gallery}

Έκτοτε ο Πρόεδρος (πλέον) Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και δεσμεύτηκε να τις υπονομεύσει σε στενή συνεργασία με την ιρανική κυβέρνηση. Επιπλέον ο Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τον Ιρανό ομόλογό του, ο οποίος αργότερα έγινε δεκτός στην Τουρκία. Υπογράφηκαν πολλαπλές συμφωνίες με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ο Ερντογάν προσέγγισε επίσης τη Ρωσία, φτάνοντας στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις έντονες αντιρρήσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να υπονομεύσει την ενότητα στη συμμαχία αποκλίνοντας από τις αξίες και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, τη Συρία, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ακόμη το Nordic Monitor.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, ΝΑΤΟ Ευρώπη, Ισραήλ,erntogan, nato evropi, israil