Τα γκρίζα σημεία στον νέο τρόπο απονομής συντάξεων

Ενστάσεις εκφράζουν για τις ασάφειες που υπάρχουν στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το έργο των ιδιωτών που θα συμβάλλουν στο έργο της απονομής της σύνταξης.

Όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες έχει ασάφειες που πρέπει να επιλυθούν επισημαίνοντας κάποια σημεία που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Τέτοια σημεία είναι η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για την διαδοχική ασφάλιση,

το σχέδιο απόφασης των ιδιωτών και το γεγονός ότι οι ιδιώτες θα βγάζουν σχέδιο απονομής χωρίς να υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης.

Η υποχρεωτική κατάθεση της προσυνταξιοδότικης βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης για όσους έχουν ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ταμείο δημιουργεί προβλήματα καθώς σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο θα καθυστερήσει ιδιαίτερα την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα όταν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός πρώην ασφαλιστικών φορέων, η αίτηση προσυνταξιοδότικής βεβαίωσης είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς.

Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να περιμένει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθεί η προσυνταξιοδότικη βεβαίωση για να καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης.

Έτσι αν κάποιος θέλει να καταθέσει αίτηση για παράδειγμα τον Μάρτιο θα πρέπει να περιμένει να βγει η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και γι αυτό ενδεχομένως να περιμένει μεγαλύτερο διάστημα τη σύνταξη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η βεβαίωση περιλαμβάνει και τον υπολογισμό ποσού οφειλής.

Επομένως σύμφωνα με την εκτίμηση του ή θα πρέπει η αναγνώριση πλασματικών να ανατίθεται στους πιστοποιημένους ή να αφαιρεθεί το έργο του υπολογισμού από πιστοποιημένους, σε αποφάσεις που έχει εκδόσει ο ΕΦΚΑ και στις οποίες περιλαμβάνεται πάντοτε και ο υπολογισμός ποσών εξαγοράς.

Από την τροπολογία ωστόσο προκύπτει ότι την απόφαση αναγνώρισης θα την εκδίδει ο ΕΦΚΑ και τον υπολογισμό οφειλής ο πιστοποιημένος ιδιώτης.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο η απόφαση συνταξιοδότησης περιέχει και υπολογισμό του ποσού σύνταξης.

Ωστόσο στο σχέδιο απόφασης των ιδιωτών δεν θα περιλαμβάνεται ο υπολογισμός του ποσού αφού σύμφωνα με την τροπολογία οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και εκδίδουν την πράξη απονομής της σύνταξης.

Άρα σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο αυτό δεν είναι σχέδιο απόφασης αλλά βεβαίωση.

Σύμφωνα με την τροπολογία όταν υποβληθεί σχέδιο οριστικής σύνταξης, η απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών. Αν δε δεν εκδοθεί στις 30 ημέρες, τότε θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο και ισχύει ως απόφαση σύνταξης.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο απόφασης δεν περιλαμβάνει υπολογισμό ποσού, πως μπορεί να ισχύει ως απόφαση, σημειώνει ο κ. Μπούρλος, αφού θα είναι μια ελλιπής απόφαση χωρίς υπολογισμό ποσού.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες:

α) διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης σε ένα ή περισσότερους οργανισμούς κυρίας ή επικουρικής ασφάλισης και εκδίδουν σχετική βεβαίωση,

β) διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση,

γ) υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση,

δ) συντάσσουν την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1),

ε) συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) και

στ) συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα