Τα κριτήρια για το νέο επίδομα παιδιού του ΟΓΑ- Τι αλλάζει στην απεργία

Τη θεσμοθέτηση του επιδόματος παιδιού, που αντικαθιστά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ που χορηγούνταν έως τώρα, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Οριοθετούνται αναλυτικά οι κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά και ποιοι πολίτες δικαιούνται να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή.

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει η διάταξη που αλλάζει το ποσοστό απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις για την κήρυξη απεργίας

από πρωτοβάθμια σωματεία. Υπάρχουν επίσης διατάξεις για το εργατικό ατύχημα και για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και στα τουριστικά λεωφορεία. Επίσης, υπάρχει διάταξη για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την αναπηρία που θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο μόνο σε όσους υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις χορήγησης των ανάλογων επιδομάτων, εντός της περιφέρειας Αττικής. Με άλλη διάταξη, ορίζεται η δημιουργία επιτροπής που θα απαρτίζεται από 15 μέλη και θα επιφορτιστεί σε διάστημα ενός έτους να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει για το καθεστώς που διέπει τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Πιο αναλυτικά, τα άρθρα που εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, είναι τα εξής:

*Άρθρο 210: Ο ΕΦΚΑ δεν δύναται να χορηγεί οποιασδήποτε μορφής δάνειο ή να παρέχει εχέγγυο, εγγύηση, εμπράγματη ασφάλεια σε Φορείς Ιδιωτικού δικαίου με ή χωρίς νομική προσωπικότητα.

*Άρθρο 211: Απεργίες. Ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας. Απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Όπως τονίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που συνοδεύει το σχέδιο νόμου «σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπό προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

*Άρθρο 212: Εργατικό ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνεται δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη, αυτός οφείλει να καταβάλλει στο μεν ασφαλιστικό φορέα τις δαπάνες που αυτός χορήγησε στον παθόντα από εργατικό ατύχημα, στον δε παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και στην αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ο δόλος μπορεί να προκύπτει είτε ως προς αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος είτε όμως και ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

*Άρθρο 213 ΚΤΕΛ: Καθιερώνεται υποχρέωση καταχώρησης σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας των υπερωριών του προσωπικού, του μηνιαίου πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης και των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων.

*Άρθρο 214: Επίδομα παιδιού. Τα υφιστάμενα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού. Το επίδομα αυτό χορηγείται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας. Η αναμόρφωση αυτή ενισχύεται με επιπλέον 260 εκατ. ευρώ. Ορίζεται κλίμακα ισοδυναμίας, που είναι το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει ½ και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση ¼. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση ½. Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα παιδιού διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις κατηγορίες.

Α) Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ.

Β) Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Γ) Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:

Α) 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

Β) Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

Γ) Επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:

Α) 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

Β) Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

Γ) Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:

Α) 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

Β) Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

Γ) Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Εξαρτώμενα τέκνα

Ως εξαρτώμενα τέκνα για την καταβολή του επιδόματος παιδιού νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» τω Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κν.), το επίδομα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό τέκνο ή τα ορφανά τέκνα, που αποτελούν ιδία οικογένεια όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, σε όποιον έχει την κύρια ευθύνη διατροφής. Μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επιμέλειας, το επίδομα χορηγείται στο γονέα που έχει την κύρια ευθύνη διατροφής, όπως αυτό προκύπτει από κοινή υπεύθυνη δήλωση των γονέων.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων κατόπιν αίτησης και το δικαίωμα αναγνωρίζεται:

(α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.

(β) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

(γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή, εάν πρόκειται για φοιτητές ή σπουδαστές. Για τη διακοπή του επιδόματος, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους / ή των γονέων τους (εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης) και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:

α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

β) Ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς.

γ) Πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

δ) Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

ε) Αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α’ 125).

στ) Ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α’ 176).

ζ) Δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος.

(η) Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄.152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται από την 01.01.2018.

Keywords
επιδομα, απεργια, ογα επιδοματα, επιδομα παιδιου, ογα, εισφορα αλληλεγγυης, επιδοματα, ογα, βουλη, κτελ, λεωφορεια, εφκα, απεργιες, γλκ, οφείλεται, επα, ελλαδα, λιχτενστάιν, ρητά, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, φορολογικη δηλωση 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απεργια 1 δεκεμβριου, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, Ημέρα του παιδιού, εκκαθαριστικο, πολυνομοσχεδιο, υπουργειο εργασιας, ρητά, εργασια, θανατος, ισλανδια, πλαισιο, υπευθυνη δηλωση, αθροισμα, αρθρα, αιτησεις, αναπηρια, αποζημιωση, ασφαλιστικο, ατυχημα, δανειο, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δολο, εγγυηση, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ετη, ετος, ευθυνη, ιδια, κυρια, κλιμακα, λεωφορειο, ληξη, νομικη, οικογενεια, οφείλεται, συζητηση, σχεδιο, τριτη, φυσικα, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, υγειας
Τυχαία Θέματα