Τα κριτήρια που θα καθορίζουν την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Από το 2028 και έπειτα, πέντε κριτήρια θα καθορίζουν την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Μέχρι τότε, το υφιστάμενο σύστημα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών θα παραμείνει σε ισχύ, με την κυβέρνηση να έχει τον τελικό λόγο, μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2028, θα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους

μισθούς. Το πόρισμα αναφέρει ότι οι βασικοί δείκτες που θα καθορίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η αγοραστική δύναμη των μισθών, το γενικό επίπεδο και η κατανομή των μισθών, ο ρυθμός αύξησης των μισθών, τα μακροπρόθεσμα επίπεδα παραγωγικότητας και, επιπλέον, η πορεία της ανεργίας στη χώρα.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα υπολογίζεται με έναν συντελεστή, ο οποίος θα βασίζεται στη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και στην αγοραστική δύναμη των μισθών. Σημαντικό είναι ότι, ακόμη και αν η μαθηματική φόρμουλα δείξει μείωση του κατώτατου μισθού, αυτό δεν θα εφαρμοστεί, ενώ δεν θα υπάρχει αναπροσαρμογή σε περίπτωση ύφεσης.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε ένα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού. Προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, με συμμετοχή κυρίως κοινωνικών εταίρων, η οποία θα διατυπώνει γνώμη για τον κατώτατο μισθό και την επικαιροποίησή του. Αν και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων ενισχύεται, η κυβέρνηση διατηρεί τον τελικό λόγο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, παρά τις πιέσεις για επιστροφή στον άμεσο καθορισμό από τους κοινωνικούς εταίρους.

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι το 2028 ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ. Αν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής αυξηθούν κατά 3%, καταγραφεί αύξηση 2% στη γενική αγοραστική δύναμη των μισθών, ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα αυξηθεί κατά 2,5%, οι συνολικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σημειώσουν αύξηση κατά 2% και η ανεργία μειωθεί κατά 1,5%, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα υπολογισθεί ως εξής: Ο πληθωρισμός θα προσθέσει 3% στον μισθό, δηλαδή 28,5 ευρώ, ενώ η αγοραστική δύναμη θα προσθέσει επιπλέον 1%, δηλαδή περίπου 9,5 ευρώ. Συνολικά, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 4%, που αντιστοιχεί σε 38 ευρώ. Έτσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα 950 ευρώ στα 988 ευρώ.

#ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ_ΜΙΣΘΟΣ #ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα κριτήρια που θα καθορίζουν την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού,