Τα μελανά σημεία των νέων περιοριστικών μέτρων - Μιλούν στο Dnews καταστηματάρχες και θεσμικοί φορείς

Σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αλλά και αυτών της εστίασης αναμένεται να φέρει η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, το απόγευμα ο κ. Θάνος Πλεύρης, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid

test εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων και φαρμακεία

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης «αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε μάλιστα πως «τα νέα μέτρα προσαρμογής θα ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου, θα είναι οριζόντια και θα αφορούν όλη την επικράτεια».

Έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά και για τους καταστηματάρχες οι οποίοι μέχρι και το Σάββατο θα πρέπει να βρουν λύσεις για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους χωρίς να υποστούν απώλειες του τζίρου τους από καθυστερήσεις αλλά και πιθανούς καυγάδες.

Ζήτημα πρώτον: Οι ανεμβολίαστοι θα κάθονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης αλλά το θέμα που γεννάται είναι το πως αλλά και πόσο θα χρειαστούν οι υπάλληλοι να τσεκάρουν τα rapid test των πελατών. Σύμφωνα με καταστηματάρχη της εστίασης με τον οποίο επικονώνησε το Dnews «ούτε λόγος να γίνεται για πρόσθετο προσωπικό. Ό,τι καταφέρουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά...

Ζήτημα δεύτερον: Στα διαγνωστικά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν ουρές απ' όσους θα σπεύσουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να πάνε για τα ψώνια τους ή για έναν καφέ και φαγητό. Πως και από ποιους θα αντιμετωπιστεί αυτή η σχεδόν χαοτική κατάσταση;

Ζήτημα τρίτον: Ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας στο Dnews αναρωτήθηκε «με ποια λογική εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του μέτρου με τα rapid test τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και φυσικά η Εκκλησία. Στις εκκλησίες για παράδειγμα δεν υπάρχει διασπορά του ιού;».

Καφούνης και Καββαθάς μιλούν για «καταστροφή»

Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι αντιδράσεις των θεσμικών φορέων του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο Dnews εκτίμησε ότι η κίνηση θα μειωθεί δραματικά

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική των συγκεκριμένων περιορισμών που μας επιβάλλονται. Σε όποιο κατάστημα λιανικής κι αν μπείτε, δεν υπάρχει ένας που να μη φορά μάσκα. Όλοι μας τηρούμε ευλαβικά τα πρωτόκολλα», δηλώνει ο κ. Καφούνης, και καταλήγει λέγοντας τα εξής: «Η αγορά τον Σεπτέμβριο είχε κινηθεί ικανοποιητικά, τον Οκτώβριο τα πράγματα ήταν πιο περιορισμένα και τώρα που μπαίναμε καλά στον Νοέμβριο έχοντας μπροστά μας την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, στην πιο κρίσιμη στιγμή καλούμαστε να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα. Αδύνατον...».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, χαρακτηρίζει καταστροφικούς τους νέους περιορισμούς για την εστίαση, λέγοντας χαρακτηρτιστικά ότι στην ουσία επιβάλλεται lockdown.

«Μέχρι σήμερα λειτουργούσαμε με το 50% της πελατείας μας επειδή στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται να μπουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή μόνο όσοι έχουν νοσήσει και πλέον μετά από αυτές τις ανακοινώσεις λειτουργούμε με πολύ λιγότερους καθώς οι ανεμβολίαστοι ακόμη και να για να καθίσουν σε εξωτερικά σημεία των καταστημάτων μας θα πρέπει να μας επιδεικνύουν αρνητικά rapid test ή μοριακά». Δηλαδή, «ο ανεμβολίαστος για να πιει ένα καφέ θα πληρώνει 15 ευρώ επιπλέον»

Καρανίκας: «Μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε πως «το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά' και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας δήλωσε τα εξής:

«Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην 'κανονικότητα', που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά', και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
- Μιλούν, Dnews,- miloun, Dnews