Τα μέτρα στήριξης για το ολικό άνοιγμα της αγοράς, «ανάσες» και στη φορολογία

Την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιστρέφοντας βήμα-βήμα σε ένα πλαίσιο που δεν θα βασίζεται σε επιδόματα, αλλά στη λειτουργία της αγοράς.

Στόχος είναι να δοθούν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση, μετά από μια μακρά περίοδο όπου η αγορά βρέθηκε υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Η αρχή θα γίνει με την ειδική πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης, με κεφάλαια 330 εκατ ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν

ότι από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά στην επαναλειτουργία τους μετά από σχεδόν 6 μήνες που παρέμειναν κλειστές.

Θα ακολουθήσει ακόμα ένα πακέτο με περίπου 350 εκατ ευρώ για την επιδότηση επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας τους, όπως γυμναστήρια, παιδότοποι κ.α.

Επιδότηση δανείων

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει και η επιδότηση δανείων, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί με το πρόγραμμα Γέφυρα 2. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 9 Μαίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτημάτων, τη διασταύρωση των στοιχείων και την επιλογή των δικαιούχων, οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις να δοθούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με «πράσινα» δάνεια στις 31 Μαΐου με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο.

Σε επόμενη φάση θα ξεκινήσει η επιδότηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι δανειολήπτες θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε διαδικασία ρύθμισης με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια.

Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για επιχειρήσεις με εργαζόμενους. Το πιστωτικό που θα δοθεί στις επιχειρήσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Στην κλιμακωτή επιδότηση με «κουπόνι» των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, το δημόσιο θα καλύψει μέσω πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τη διαφορά των παγίων δαπανών επιχειρήσεων του 2020 με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει από το συνολικο πακέτο των ενισχύσεων.

Τα πιστωτικά σημειώματα αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021.

Φορολογικό πακέτο

Σημαντικές ανάσες θα πάρουν οι επιχειρήσεις και από το σχέδιο μείωσης της προκαταβολής φόρου, της μείωσης του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης, αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο έχει εξαγγείλει ότι:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022.

Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα