«Τα πάνω κάτω» στις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ

Διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί το καθεστώς με τις αφορολόγητες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ έφερε το υπουργείο Οικονομικών για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Με τη νέα διάταξη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Προϋπόθεση για να ισχύσει η απαλλαγή είναι η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή. Μάλιστα η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το νέο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.

Με βάση αυτή τη ρύθμιση ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ.

Πάντως οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή τα χρήματα που «βγαίνουν» από το στρώμα, το σεντούκι κ.λπ. Τα χρηματικά ποσά που δωρίζονται θα πρέπει να καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η έσοδα καθώς οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται από την εφορία τεκμήρια και ως εκ τούτου σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα ποσά δεν δικαιολογούνται υπόκεινται σε φόρο #ΓΟΝΙΚΕΣ_ΠΑΡΟΧΕΣ #ΔΩΡΕΕΣ #ΧΡΗΜΑΤΑ #ΓΟΝΕΙΣ #ΠΑΙΔΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
800 000,