Τα ρήγματα της Ελλάδας «γεννούν» φόβο για μεγάλο σεισμό: Τα μεγαλύτερα της χώρας και το θετικό στοιχείο

Στην κορυφή της Ευρώπης σε σεισμικότητα κατατάσσεται η χώρα μας αφού διαθέτει περισσότερα ρήγματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της γηραιάς Ηπείρου.

Τον τελευταίο μήνα εκτός από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης (26/4) νότια της Αστυπάλαιας σημειώθηκαν τον μήνα Απρίλιο σεισμος 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Εύβοια το πρωί του Σαββάτου (22/4), ο κλίμακας 4,3 βαθμών την Μεγάλη Τρίτη στον θαλάσσιο χώρο στην ανατολική Κρήτη,

καθώς και άλλες σεισμικές δονήσεις σε Ηλεία και Κρητη.

Τα ρήγματα είναι χιλιάδες υπόγεια και υποθαλάσσια, με τα τελευταία να προκαλούν μεγαλύτερους σεισμούς λόγω της δυναμικής τους, ωστόσο δεν προκαλούν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που έχουν από τις κατοικημένες περιοχές.

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο;

Τα υποθαλάσσια

Ένα από αυτά το οποίο έδωσε και έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς του 20ο αιώνα στην Ευρώπη είναι της Αμοργού – Σαντορίνης, (προκάλεσε σεισμό 7,5 Ρίχτερ τον Ιούλιο του 1956). Λευκάδα - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος αποτελούν το ρήγμα του Ιονίου πελάγους ένα απο τα πιο ενεργά αφού δίνει πολλούς σεισμούς μικρής έντασης, αλλά και μεγάλης κλίμακας 7 ρίχτερ με περιοδικότητα δεκάδων χρόνων. Επιπλέον το ρήγμα του βορείου Αιγαίου γνωστό ως «Τάφρο του Βορείου Αιγαίου» το οποίο φτάνει νότια της Χαλκιδικής, βόρεια της Ιμβρου και της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης. Τέλος εξίσου μεγάλα είναι και το ρήγματα Κρήτης και Ρόδου, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Τα γεωλογικά

Το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης βρίσκεται στην Φθιώτιδα, ξεκινά απο το ρέμα του Καραγκιόζη και συνεχίζει προς Ασπρόρεμα - Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα με το συνολικό του μήκος να μην ξεπερνάει τα 34 χιλιόμετρα. Ρήγματα που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914, βρίσκονται στην περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα και φτάνουν μέχρι τον Ωρωπό.

Το ρήγμα της Αταλάντης είναι σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ενώ τα ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων βρίσκονται μέσα στην Αττική. Παρότι όμως έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους.

«Η Ελλάδα με τους χαμηλότερους θανάτους και τις λιγότερες ζημιές»

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι δύο μεγάλοι σεισμοί στην Αττική που προκάλεσαν θανάτους και μεγάλες υλικές καταστροφές είναι ο σεισμός στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στην περιοχή της Πάρνηθας και ο σεισμός στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 κλίμακας 6,7 βαθμών με επίκεντρο στις Αλκυονίδες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρωτιά σε σεισμικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες η Ελλάδα μετά την έκκληση της σεισμικής της ενέργειας, έχει απο τους χαμηλότερους αριθμούς σε θανάτους καθώς και τις λιγότερες ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι χώρα μας διαθέτει έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά την κατασκευή των κτιρίων, ενώ οι σεισμοί στη χώρα μας δεν έχουν μεγάλη σεισμική επιτάχυνση.

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΡΗΓΜΑΤΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΘΑΝΑΤΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα