Τα σχολεία της Αττικής εκπέμπουν SOS

Μήνυμα sos εκπέμπουν τα σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αττική. Σχολεία τα οποία χρονολογούνται από το 1950, με ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό έλεγχο, νοικιασμένα κτίρια.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Αττικής, κα. Βαλαβάνη Στέλλα, αναδεικνύει στα Dnews τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων

στην περιφέρεια, ενώ κάνει έκκληση να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μην ξανά βιώσουμε εικόνες τις περσινής χρονιάς.

«Εδώ και χρόνια η ομοσπονδία τονίζει ότι τα σχολικά κτίρια της Αττικής στέλνουν μήνυμα sos. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Το 1ο και 2ο γυμνάσιο του δήμου Παιανίας που κρίθηκε στατικά ανεπαρκή και αυτή την στιγμή τα παιδιά κάνουν διπλοβάρδια. Το 9ο δημοτικό στο Αιγάλεω, όπου 100 μαθητές βρίσκονται εκτός σχολείου γιατί τους έχει κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης της σχολικής μονάδας με ευθύνες και του υπουργείου, αλλά και του δήμου. Βιώνουμε την αποδιοργάνωση των κτιριακών υποδομών, την αποξήλωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, γιατί ουσιαστικά από την στιγμή που τα σχολεία δόθηκαν στους δήμους υπάρχει μια πλήρης αδράνεια του κράτους όσον αφορά συνολικά και την στατική τους επάρκεια και την αντισεισμική τους θωράκιση και γενικότερα βλέπουμε την ανάγκη να κατασκευαστούν νέα και σύγχρονα σχολικά κτίρια», δηλώνει η πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Αττικής.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωτο στο 9ο δημοτικό στο Αιγάλεω, γονείς και εκπαιδευτικοί βρήκαν το σχολείο κλειδωμένο λόγω της διαμάχης μεταξύ του δήμου και του ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας.

Αίθουσες από το 1950 και «οπτικοί» έλεγχοι

«Αναφερόμαστε σε σχολεία που έχουν ακατάλληλες αίθουσες», επισημάνει η κα. Βαλαβάνη και συνεχίζει, «χρονολογούνται από το 1950, είναι στο σύνολο της Αττικης κακοσυντηρημένα, χωρίς έλεγχο αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό, νοικιασμένα κτίρια. Βλέπουμε μια σειρά από συγχωνεύσεις που γίνονται στα σχολεία γιατί ακριβώς προσπαθεί το υπουργείο να κάνει οικονομία από παντού, να χρησιμοποιείται στο έπακρο ο νόμος των μεγάλων αριθμών παιδιών (25 με 27 μαθητές)».

Τα αιτήματα

«Απαιτούμε να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολεία, να πραγματοποιούσουν κανονικοί έλεγχοι και όχι οπτικοί από τις αρμόδιες αρχές για να μην ξανά βιώσουμε άλλη μια χρόνια τα σχολεία μας να πλημμυρίζουν, να πέφτουν σοβάδες, να μην έχουν προαύλιους χώρους. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να χτίζονται ασφαλή σχολεία με σωστές υποδομές, με βιβλιοθήκες και γυμναστήρια. Υπάρχουν σχολεία που τα παιδιά στα δημοτικά βγαίνουν έξω στον προαύλιο για να πάνε τουαλέτα. Πέρσι ζήσαμε τις χαρακτηριστικές εικόνες, στη Νέα Ιωνία και Φιλαδέλφεια, να έχουν βάλει τα θρανία για περάσουν τα παιδιά εξαιτίας της πλημμύρας. Έχουμε σχολεία που κάνουν μάθημα σε αποθήκες δίπλα στον καυστήρα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε άλλο με μπαλώματα και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας. Σε όλα τα σχολεία, υπάρχει πρόβλημα, απο το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο», καταλήγει.

«Καμπανάκι» της ομοσπονδίας από τις 8 Σεπτεμβρίου

Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων Αττικής με ανακοίνωση που εξέδωσε ανέδειξε τα μεταξύ άλλων, προβλήματα που διαιωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια.

«Άλλο ένα παράδειγμα από τα πολλά επιβεβαιώνει ότι τα σχολικά κτήρια της Αττικής στέλνουν μήνυμα SOS. Εν μέσω θέρους οι οικογένειες 520 μαθητών του 1ου & 2ου Γυμνασίου του Δήμου Παιανίας, ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή ότι μεγάλο μέρος του σχολείου τους κρίθηκε στατικά ανεπαρκές και δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης από την Κτ.Υπ., που είναι η αρμόδια. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για ένα κτίριο που ολοκληρώθηκε το 1961 και δεν έχει ελεγχθεί έκτοτε.

Η ομοσπονδία ζητά:

Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της Κτ.Υπ. σε συνεργασίες με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής –πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003) που πρέπει να επικαιροποιηθούν. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες. Απαιτούμε τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Δήμος και Υπουργεία να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δύο Γυμνασίων της Παιανίας.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, αρχίζοντας από τα παλαιότερα. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη. Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων μας, με την πλήρη συντήρηση αυτών. Κάθε Δήμος να ολοκληρώσει πρόγραμμα συντήρησης για όλα τα σχολικά κτίρια ευθύνης του. Οι ζωές των παιδιών μας δεν γίνεται να ζυγίζονται με τις αντοχές της οικονομίας. Η στατική επάρκεια των σχολείων μας, η αντισεισμική θωράκιση είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και τα παιδιά μας». #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΑΤΤΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα