Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα τεκμήρια - Τι θα γίνει με προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Δεν υπάρχει θέμα «παγώματος» των τεκμηρίων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπως ξεκαθάρισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ποιο ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μετέχει στην κάλυψη των τεκμηρίων, ενώ έχει αποφασιστεί πως τα εισοδήματα από τα επιδόματα θα είναι προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις, όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα από επαγγελματικές δραστηριότητες και θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο

μείωσης στο ύψος των τεκμηρίων, καθώς αυτό θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Αναφορικά με το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση, ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι τα στοιχεία μετρώνται κάθε μέρα προκειμένου να καταλήξουμε στον τελικό χειρισμό των θεμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τον Απρίλιο αποφάσεις για το μέλλον των ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθώς και για την τύχη των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξετάζεται η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πώς θα καλυφθούν τα τεκμήρια

Στο μέτωπο των τεκμηρίων, θεωρείται δεδομένο ότι το εισόδημα που προήλθε από τα «κορονοεπιδόματα», όπως και μέρος της επιστρεπτέας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες από την πανδημία και τα lockdowns.

Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο καθώς μπορεί το 30% - 50% των κρατικών δανείων να χαρίζονται στους φορολογούμενους αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Πάντως πολλοί φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τις τεκμαρτές δαπάνες φέτος θα έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Μείωση τέλους επιτηδεύματος

Μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μόνο δεδομένο είναι ότι για φέτος, οι λιγοστές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη για το 2020 δεν θα δουν να παγώνει στο 100% η προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερα νέα για το τέλος επιτηδεύματος καθώς στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Για αρκετά αργότερα μετατίθεται η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης καθώς με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).

Θετική έκπληξη από τα έσοδα

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, αποτυπώνεται με ακρίβεια στην αναφορά του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ότι «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε ακόμα όρθιοι μετά από μία τόσο μεγάλη κρίση». Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί μέρα με τη μέρα την πορεία των ταμειακών διαθέσιμων και τη ροή των εσόδων προκειμένου να παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες.

Στα θετικά στοιχεία η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου, που δίνουν έστω και μικρή ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμού. Παρόλα αυτά ο προβληματισμός παραμένει έντονος, καθώς οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν βασισμένες στην εκτίμηση ότι θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, αλλά όχι γενικό lockdown κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρείται η υποδοχή της νέας έκδοσης ομολόγου, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «η δουλειά που έχουμε κάνει σε όλα τα παιδιά αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος της ημέρας συνοψίζονται και αντανακλώνται στην αντίδραση των αγορών και στην θετική υποδοχή του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο».

Πλέον, οι ελπίδες για τους επόμενους μήνες, βασίζονται στην προσδοκία ότι θα επιστρέψει η ομαλότητα στην αγορά. Προς το παρόν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους δεν αλλάζουν, έστω και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι δυσμενέστερα από τις προβλέψεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό.

Το γεγονός ότι αρχίζει να σταθεροποιείται η εικόνα από την πανδημία επιτρέπει να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα αφού δεν υπάρχει εικόνα για το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την πανδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα