Τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε ένα βήμα πριν τον διαβήτη, τι είναι ο προδιαβήτης και ποιες οι αιτίες

Το στάδιο του προδιαβήτη είναι η κατάσταση όπου το σάκχαρο στο αίμα είναι ψηλό αλλά όχι τόσο ώστε για να θεωρηθεί διαβήτης.

Ο προδιαβήτης είναι ένα στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής μεταβολικής κατάστασης και του διαβήτη. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται ή δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που

παράγεται στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα η γλυκόζη στο αίμα να είναι υψηλότερη από το κανονικό.

Σύμφωνα με το oloygeia.gr, η γλυκόζη είναι ένα σάκχαρο που χρειάζονται όλα τα κύτταρα του σώματος. Ο προδιαβήτης συμβαίνει όταν η γλυκόζη είναι ελαφρώς υψηλότερη από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλή για να είναι διαβήτης.

Ο προδιαβήτης θεωρείται σοβαρή κατάσταση υγείας, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από έναν στους τρεις ανθρώπους. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε όλες τις αιτίες του προδιαβήτη, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένες από αυτές. Οι επιλογές του τρόπου ζωής που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή τουλάχιστον να καθυστερήσετε την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Προδιαβήτης: Αιτίες και συμπτώματα

Ο προδιαβήτης μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα.

Η ινσουλίνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά σε αυτήν, το πάγκρεας παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη για να το αντισταθμίσει.

Ο προδιαβήτης εμφανίζεται συχνά χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 80% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν καν ότι τον έχουν. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, όπως σκούρο ή βελούδινο δέρμα και μικρή ανάπτυξη δέρματος στη μασχάλη ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Οι γενετικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη. Ο κίνδυνος για προδιαβήτη μπορεί να αυξηθεί εάν:

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι Είστε 45 ετών και άνω Έχετε έναν γονέα ή αδερφό με διαβήτη Είστε σωματικά ανενεργοί Έχετε παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη Έχετε διαβήτη κύησης Έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού Έχετε μεταβολικό σύνδρομο Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Πώς διαγιγνώσκεται ο προδιαβήτης

Για τη διάγνωση του προδιαβήτη, οι γιατροί θα σας υποβάλουν σε εξετάσεις αίματος. Οι δύο πιο κοινές εξετάσεις είναι το τεστ γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG) και το τεστ A1C.

Τεστ γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG): Αυτή η εξέταση μετρά τη γλυκόζη του αίματος σε μια μεμονωμένη χρονική στιγμή. Θα σας ζητηθεί να νηστέψετε για 8 έως 12 ώρες πριν την κάνετε (δηλαδή καθόλου φαγητό ή ποτά εκτός από νερό). Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι 99 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο ανά δεκατόλιτρο. Ο προδιαβήτης ορίζεται όταν η γλυκόζη του αίματος είναι μεταξύ 100 και 125 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πάνω από 126.
Τεστ A1C: Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει ποια ήταν η μέση γλυκόζη στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες. Η φυσιολογική γλυκόζη αίματος στο τεστ A1C είναι μικρότερη από 5,7%. Ο προδιαβήτης είναι από 5,7% έως 6,4%, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 είναι 6,5% και άνω.

Θεραπείες για τον προδιαβήτη

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων επιπτώσεων στα αιμοφόρα αγγεία. Οι τραυματισμοί στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη σε όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια. Η θεραπεία επικεντρώνεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση 30 λεπτών την ημέρα, αλλά μερικές φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης μοιάζουν πολύ. Μπορείτε να θεραπεύσετε τον προδιαβήτη με τον ίδιο τρόπο που θα τον προλάβετε γιατί ουσιαστικά αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2.

Πρόληψη

Ευτυχώς, η πρόληψη του προδιαβήτη είναι δυνατή. Εάν έχετε προδιαβήτη, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες συμβουλές πρόληψης για να καθυστερήσετε την έναρξη του διαβήτη τύπου 2. Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας για προδιαβήτη:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που μετράει. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μέσο βάρος ή είναι λίγο υπέρβαροι αναπτύσσουν επίσης διαβήτη τύπου 2.

Κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές: Αυτό σημαίνει να τρώτε πολλά μη αμυλούχα λαχανικά, να περιορίζετε την προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα και τα ποτά, να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών και να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όταν είναι δυνατόν.

Να είστε σωματικά δραστήριοι: Συνιστάται να κάνετε 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα ή 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Μην καπνίζετε: Αν καπνίζετε, η διακοπή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τους πνεύμονες και τόσα άλλα όργανα. Είναι επιβλαβές ακόμη και για το δέρμα σας.

Κάνοντας αυτές τις προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες πρόληψης του προδιαβήτη και άλλων παθήσεων υγείας.

#ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ #ΔΙΑΒΗΤΗΣ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα