Τα «συστατικά» για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων αναδεικνύουν πολίτες 22 χωρών: Τι απάντησαν οι Έλληνες στην έρευνα της PMI
Η λύση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο, μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση των πιο ακραίων απόψεων, ως αποτέλεσμα διαλόγου με τη συμμετοχή όλων, εκτιμούν οι πολίτες 22 χώρων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Phillip Morris International.
Κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές
Μεταξύ αυτών και οι αποφάσεις που αφορούν στο κάπνισμα και τις προσπάθειες εξάλειψης του. Περίπου 3 στους 4 χρήστες προϊόντων νικοτίνης επιθυμούν να ληφθούν υπόψη οι θέσεις τους στο σχεδιασμό πολιτικών γύρω από το καπνό και τη νικοτίνη. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα τάση που προκύπτει από την έρευνα είναι, πως παρά τα όσα συζητούνται από την έναρξη της πανδημίας, οι πολίτες δεν έχουν χάσει την πίστη τους στην επιστήμη.
Σύμφωνα με το News4Helth, bάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρία ερευνών Povaddo για λογαριασμό της PMI, πάνω από 8 στους 10 ενήλικες διεθνώς (82%) πιστεύουν ότι καλύτερες λύσεις σε σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να βρεθούν, όχι σε ακραίες απόψεις, αλλά με συμβιβασμό.
«Στο επίκεντρο των παραδοσιακών πολιτικών για το τσιγάρο είναι η πρόληψη, δηλαδή πως θα πεισθούν οι πολίτες να μην αρχίζουν το κάπνισμα, αλλά και η διακοπή, πως θα σταματήσουν το κάπνισμα όσοι το έχουν ξεκινήσει. Τι συμβαίνει όμως αν οι προσπάθειες δεν έχουν αποτέλεσμα. Εδώ έρχεται η προσέγγιση της μείωσης της βλάβης. Είναι μια διαφορετική στρατηγική που διευρευνούν κάποιες χώρες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εξετάζοντας λιγότερο επιβλαβή, καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για να αντικαταστήσουν το τσιγάρο», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Gregoire Verdeaux, Senior Vice President, External Affairs της PMI. «Το ζητούμενο είναι πως δίνουμε πρόσβαση στους καπνιστές, ειδικά σε εκείνους των χαμηλότερων εισοδημάτων, που είναι και η πλειονότητα, πρόσβαση σε αυτές τις εναλλακτικές μειωμένης βλάβης», πρόσθεσε σχολιάζοντας την ανάγκη για διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Τι έδειξε η μελέτη διεθνώςΣτην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 44.000 ενήλικες σε 22 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Παρά την αυξανόμενη πόλωση των κοινωνιών παγκοσμίως, η έρευνα αποκάλυψε μία ισχυρή συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εύρεση ενός συμβιβασμού σε αμφιλεγόμενα ζητήματα μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αλλαγή πολιτικής και να επιτρέψει την πρόοδο:
90% των ερωτηθέντων πιστεύει πως, για να επιλυθούν οι επιτακτικές κοινωνικές προκλήσεις, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη όλες τις οπτικές, ακόμη και εκείνες που είναι αντίθετες με τις δικές τους. Το 88% υποστήριξε ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσει ηγέτες που ακούν όλες τις πλευρές ενός ζητήματος και υιοθετούν λογικές προσεγγίσεις που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων (31%) πιστεύει πως οι απόψεις του αντικατοπτρίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται σοβαρά ζητήματα.Επιπροσθέτως, η έρευνα διαπίστωσε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί να περιμένουν την όποια αλλαγή και είναι ανοικτοί στην υιοθέτηση συμβιβαστικών προτάσεων. Το 76% πιστεύει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες πολιτικές που θα επιτρέψουν τη σταδιακή πρόοδο σε κοινωνικά ζητήματα, αντί να αναζητούν σαρωτικές αλλαγές που είναι δυσκολότερες να εφαρμοστούν.
Οι πολίτες θέλουν εταιρείες και επιχειρηματικοί ηγέτες να συνδράμουν στην προσπάθεια για αλλαγή:
85% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η συνεργασία πολιτών και επιχειρήσεων θα έχει ουσιαστική επίδραση 77% καλωσορίζουν την εταιρική συμμετοχή στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων.Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίστοιχα καταγράφεται στήριξη των πολιτών προς μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο του καπνού, ώστε να συνδυάζονται όλες οι φωνές και να ενθαρρύνεται η σταδιακή πρόοδος προς τη μείωση της βλάβης.
Ειδικότερα, η έρευνα εμφάνισε:
Ποσοστό 77% συμφωνεί ότι θα πρέπει να εντάσσεται στη συζήτηση γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο και η οπτική εκείνων που επηρεάζει άμεσα και η οποία συχνά αγνοείται. Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η κοινωνική προσδοκία καθολικής αποχής από ουσίες όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ δεν είναι εφικτή. Έτσι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν βήματα προς τη μείωση της βλάβης. Το 72% συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν εναλλακτικά προϊόντα στην προσπάθεια να καταστούν οι χώρες τους ελεύθερες τσιγάρου. Τι απάντησαν οι πολίτες στην ΕλλάδαΟι συμμετέχοντες στην έρευνα από την Ελλάδα εξέφρασαν ανάλογες ανησυχίες και επιθυμούν αντίστοιχες προσεγγίσεις για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.
Ειδικότερα, το 80% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι καλύτερες λύσεις προς την πραγματική πρόοδο στα πιο πιεστικά ζητήματα επιτυγχάνονται όταν μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ των άκρων.
Επιπλέον, μεταξύ των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού, το 87% συμφωνεί ότι εάν οι άνθρωποι και οι εταιρείες συνεργάζονται, έχουν τη δυνατότητα να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.
Αντίστοιχα, για τους ερωτηθέντες στη χώρα μας φαίνεται πως το έδαφος για πρόοδο και συμβιβασμό βρίσκεται συχνά όταν όλες οι φωνές ακούγονται και όταν όλοι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν όλες τις πλευρές του επιχειρήματος. Το 91% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι για να βρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη όλες τις οπτικές γωνίες, ακόμη και εκείνες με τις οποίες διαφωνούν έντονα.
Το 89% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει πως, όταν λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, οι ηγέτες πρέπει να ακούν και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν.
Ωστόσο, ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τις πολιτικές αποφάσεις, στην περίπτωση του τσιγάρου οι ίδιοι οι καπνιστές, δεν νιώθουν ότι εισακούγονται. Το 74% των ενήλικων καταναλωτών προϊόντων νικοτίνης αισθάνεται ότι οι φωνές τους έχουν αποκλειστεί για πολύ καιρό και ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να εξισορροπηθεί ο τρόπος που ακούγονται οι καταναλωτές νικοτίνης απέναντι σε όσους δεν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.
Επιπλέον, το 71% των ενήλικων καταναλωτών προϊόντων νικοτίνης πιστεύει ότι οι απόψεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όταν αποφασίζονται θέματα για το κάπνισμα και τα προϊόντα νικοτίνης.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και για τους πολίτες της χώρας, η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και σχεδιασμός στρατηγικών. Το 84% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία και τη δημόσια υγεία πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τα γεγονότα.
Το 84% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού περιμένει από τους ηγέτες να υιοθετήσουν νόμους και κανονισμούς με βάση γεγονότα και δεδομένα ώστε να συμβαδίζουν με τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας.
Ωστόσο, το 55% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι συζητήσεις για την επιστήμη και τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις έχουν γίνει πιο διχαστικές. Αντίστοιχα, το 70% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι οι κοινωνικές προσδοκίες για πλήρη αποχή από επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι εφικτές και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει τις βλάβες αυτών των συμπεριφορών.
Το 81% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι οι καπνιστές, που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση, οι οποίες διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση ότι αποτελούν καλύτερη επιλογή από το συνεχές κάπνισμα τσιγάρων.
Επιπλέον, το 77% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά προϊόντα για να καταστήσουν τη χώρα τους «μια χώρα χωρίς τσιγάρο». Μόνο το 20% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι το αυτό που χρειάζεται για να απομακρυνθεί μια χώρα από το τσιγάρο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολόγηση των τσιγάρων.
Το 64% του γενικού πληθυσμού ενηλίκων συμφωνεί ότι η ενθάρρυνση των ενηλίκων καπνιστών, που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν πλήρως σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, πλάι σε άλλες προσπάθειες για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα τσιγάρων.
Το 64% των ενηλίκων που καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, εάν είχαν σαφήνεια για το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα καθώς και για την επιστήμη πίσω από αυτά.
Μεθοδολογία έρευνας: Η Povaddo διεξήγαγε αυτήν τη διαδικτυακή έρευνα για λογαριασμό της PMI μεταξύ 5 και 23 Φεβρουαρίου 2022. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 44.622 ενήλικες γενικού πληθυσμού ηλικίας 21 ετών και άνω σε 22 χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Σερβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.003 συνεντεύξεις. Τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά του διαδικτυακού πληθυσμού μεταξύ των ακόλουθων μεταβλητών: ηλικία, φύλο, περιοχή και χρήση προϊόντων νικοτίνης
#PHILLIP_MORRIS #ΕΡΕΥΝΑ #ΚΑΠΝΙΣΜΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνοιξαν οι αιτήσεις με κωδικούς Taxisnet για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2022
- Όλγα Πολίτου: «Ο σύζυγός μου έφυγε μέσα σε 99 ημέρες, από λάθη»
- Τομ Χανκς: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του – Η δημόσια εμφάνιση που πολλαπλασίασε τα ερωτήματα (Videos)
- Γλυκά Νερά: Πρώτο επισκεπτήριο από τους γονείς του Αναγνωστόπουλου στη φυλακή
- Αυτά είναι τα νέα έργα που εκτοξεύουν τη Βόρεια Ελλάδα- Νέοι δρόμοι-Flyover- Μετρό- Σιδηρόδρομος
- Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
- Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα μας βάζει απέναντι – Θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν
- Η ψυχολογία των μαθητών μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις (video)
- Θεσσαλονίκη: Ασθενής πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου «Γεννηματάς»
- Καιρός – Μαρουσάκης: Η προειδοποίηση για το καλοκαίρι της «ψυχρής λίμνης» και τα επικίνδυνα φαινόμενα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, μέχρι πότε θα μείνει ανοιχτή
- Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζομένους του ΟΑΣΘ - 24ωρη απεργία
- Θεοδωρικάκος: «Συστράτευση και συντονισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών»
- Η Lamda Development παρουσίασε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη
- Στο 12,5% η ανεργία τον Απρίλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Νέες απειλές από τον Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πάθει ότι έπαθε και στο παρελθόν αν συνεχίσει...»
- Ο ΕΝΦΙΑ «ξεκλειδώνει» το fuel pass και το επίδομα βενζίνης
- Συνεργασία έκπληξη: Δέσποινα Βανδή και Βασίλης Μπισμπίκης μαζί στην τηλεόραση
- ΑΣΕΠ 5Κ2021: Αυτά είναι τα οριστικά αποτελέσματα για 10 φορείς του Δημοσίου
- Covid-19: «Σκαρφάλωσε» και πάλι ο δείκτης στα λύματα σύμφωνα με το ΑΠΘ
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τα «συστατικά» για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων αναδεικνύουν πολίτες 22 χωρών: Τι απάντησαν οι Έλληνες στην έρευνα της PMI
- Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζομένους του ΟΑΣΘ - 24ωρη απεργία
- Covid-19: «Σκαρφάλωσε» και πάλι ο δείκτης στα λύματα σύμφωνα με το ΑΠΘ
- Δοκιμάζουμε το νέο Hyundai i20N (φωτό + βίντεο)
- Στις 22 Ιουνίου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας 255ης έκδοσης του Εθνικού Λαχείου - 1.000.000 ευρώ στον Μεγάλο Λαχνό
- Ο ΕΝΦΙΑ «ξεκλειδώνει» το fuel pass και το επίδομα βενζίνης
- Θεσσαλονίκη: Αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται νέα «ψυχρή λίμνη» με βροχές το Σαββατοκύριακο
- Με Μακάμπι Χάιφα ο Ολυμπιακός, στον δεύτερο προκριματικό του Champions League
- «Τρόμος» στον αέρα - Πλημμύρισε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια υπερατλαντικής πτήσης (Βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντώνης Καφετζόπουλος: Θυμάται τις πρώτες του επισκέψεις στα «σκυλάδικα» – «Μας αντιμετώπιζαν σαν φτωχούς»
- Γκιντίκι Live στο Σχολείο Κάτω Αλισσού
- Βράβευση των μαθητών – ομάδων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022
- Η ψυχολογία των μαθητών μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις (video)
- Ερντογάν: Κομπάρσος των ξένων δυνάμεων η Ελλάδα - Θα πάθει ό,τι και στο παρελθόν
- Γεραπετρίτης: Δεν αντέχει ο τόπος προεκλογική περίοδο ενός έτους (Videos)
- Κορωνοϊός: Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
- Exθρικός ο Δήμος Αθηναίων σε παιδιά με αναπηρίες
- Σέρρες: Μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς – Προσπάθησε να διαφύγει
- Αποκλειστικό: Ακούστε τη συνέντευξη της Άννας Βίσση στον maxfm λίγο πριν τη συναυλία: “H Πάτρα έχει μια θέση στην καρδιά μου”