Ταφόπλακα στη Γάζα βάζει το Ισραήλ, απόλυτη φρίκη στα νοσοκομεία

Τι Ισραήλ λέει όχι στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για μακρύ πόλεμο και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι χειρότερη από ποτέ...

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου επίθεση κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι «σήμερα»

ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της διαμηνύει μέσω ανώτερου αξιωματούχου της ότι διαθέτει τους πόρους για έναν μακρύ πόλεμο. Την ίδια ώρα γιατροί που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της Γάζας, περιγράφουν την απόλυτη φρίκη: υγειονομικοί δεν διαθέτουν βασικό ιατρικό υλικό, όπως αποστειρωμένες γάζες, για να βοηθήσουν υποσιτισμένα παιδιά και γυναίκες που καθημερινά πέφτουν θύματα των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος... Εργαζόμαστε για το θέμα με τους Αμερικανούς», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

«Με μια λέξη; Οχι», απάντησε ο Γκιντεόν Σάαρ όταν ερωτήθηκε σχετικά με την προοπτική επανάληψης της διαδικασίας των συμφωνιών του Αβραάμ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την πιθανότητα της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με πολλές αραβικές χώρες μέχρι την Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Ενα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν ένα κράτος Χαμάς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι μία τέτοια θέση είναι σήμερα ρεαλιστική και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Χεζμπολάχ: Εχουμε τα εφόδια για έναν μακρύ πόλεμο

Ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα κερδίσει ποτέ» τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης, η οποία «διαθέτει πόρους για έναν μακρύ πόλεμο».

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Αφίφ απευθυνόμενος στους μαχητές της οργάνωσης είπε:
Τα πραγματικά γεγονότα στο έδαφος είναι στα χέρια σας και θα έχουν τον τελικό λόγο στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων. Οι αγώνες σας και η σταθερότητά σας θα καθορίσουν τη μοίρα της πατρίδας σας και ίσως τη μοίρα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Έπειτα από 45 ημέρες αιματηρών μαχών, ο εχθρός εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει ούτε ένα λιβανέζικο χωριό.

«Έχουμε τρία "όπλα" στο πεδίο της μάχης: τη θέληση εκείνων που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους και τον λαό τους. Έχουμε αρκετό χρόνο πριν τα ισραηλινά τανκς τους βυθιστούν στη λιβανέζικη λάσπη με την έναρξη του χειμώνα. Έχουμε τη γη που γνωρίζουμε και που μας γνωρίζει, η οποία μας δίνει ελευθερία ελιγμών και κινήσεων. Μπορούμε είτε να ζήσουμε σε αυτήν ως έντιμοι άνθρωποι είτε να πεθάνουμε για αυτήν ως μάρτυρες.

Εσείς [το Ισραήλ] δεν θα κερδίσετε ποτέ τον πόλεμο με αεροπορική υπεροχή, ούτε με τη δολοφονία αμάχων, γυναικών και παιδιών. Όσο δεν είστε σε θέση να προχωρήσετε στο έδαφος και να αποκτήσετε τον πραγματικό έλεγχο, δεν θα επιτύχετε ποτέ τους πολιτικούς σας στόχους και οι άνθρωποι του βορρά δεν θα επιστρέψουν ποτέ», τόνισε.

«Επαναβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι η αντίσταση, ειδικά στην πρώτη γραμμή, έχει αρκετά όπλα, εξοπλισμό και εφόδια για έναν μακρύ πόλεμο για τον οποίο είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Η φρίκη μέσα από τα μάτια των γιατρών

Από όλες τις φρικαλεότητες που είδε ο χειρουργός Ammar Darwish στη Γάζα, η χειρότερη είναι το «τραύμα» που έχει προκαλέσει στα παιδιά ένας χρόνος ισραηλινών βομβαρδισμών. «Θα περάσει στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους... δεν φεύγει», δήλωσε στο POLITICO.

Στους θαλάμους των νοσοκομείων της Γάζας, ο Darwish είδε παιδιά να τρέμουν στον ήχο των αεροπλάνων πάνω από το κεφάλι τους. Ξέρουν τι σημαίνει αυτός ο ήχος. Η Γάζα είναι μια πόλη με πολλά παιδιά -αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της- και για περισσότερο από ένα χρόνο, το Ισραήλ τη βομβαρδίζει ανελέητα.

Οι επισκέπτες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι από τους λίγους ξένους που είναι αυτόπτοι μάρτυρες στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ως επί το πλείστον αποκλείσει τον ξένο Τύπο από την περιοχή.

Λίγο μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, το POLITICO μίλησε με Βρετανούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι είχαν πρόσφατα επιστρέψει από το νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα, ένα ταξίδι που οργανώθηκε από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP). Όλοι τους τόνισαν την ανθεκτικότητα των κατοίκων της Γάζας και του τοπικού ιατρικού προσωπικού, ωστόσο υπογράμμισαν την εξάντληση και της απόγνωσή τους.

Στις 30 Οκτωβρίου, η Ανεξάρτητη Επιτροπή του ΟΗΕ παρουσίασε την έκθεσή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η Επιτροπή ανέφερε στη συνέλευση ότι το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια συντονισμένη πολιτική για να καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας: ένα έγκλημα πολέμου. Η ίδια η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, τραυμάτισαν, συνέλαβαν, κράτησαν, κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν σκόπιμα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου. Η επιτροπή διερεύνησε επίσης τη μεταχείριση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και ισχυρίστηκε ότι τόσο οι ισραηλινές όσο και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ευθύνονται για βασανιστήρια, σεξουαλική και έμφυλη βία.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε τα ευρήματα «εξωφρενικά», κατηγορώντας τους ερευνητές του ΟΗΕ για προκατάληψη και ότι επιδιώκουν να «απονομιμοποιήσουν την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και να παρεμποδίσουν το δικαίωμά του να προστατεύσει τον πληθυσμό του».

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Χαμάς και οι επισκέπτες γιατροί που μίλησαν στο POLITICO αρνήθηκαν.

Όλοι υποσιτίζονται

Η Ana Jeelani, ορθοπεδικός χειρουργός στο Λίβερπουλ, πήγε για πρώτη φορά στη Γάζα τον Μάρτιο μέσω του περάσματος της Ράφα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου της ταξιδιού, η Ράφα ήταν γεμάτη, ο πληθυσμός της είχε αυξηθεί από Παλαιστίνιους που είχαν εκτοπιστεί από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. «Υπήρχαν φώτα, κτίρια, ζωή», θυμάται η ίδια.

Όταν επέστρεψε τον Σεπτέμβριο, αντίκρισε μια άλλη Ράφα. «Δεν αναγνώρισα καν την πόλη. Παντού χαλάσματα, σκόνη, σιωπή... Σεν υπήρχαν άνθρωποι».
Η Jeelani πέρασε τη δεύτερη αποστολή της στο νοσοκομείο Nasser, από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, εργαζόμενη μαζί με τον Qureshi. Όπως όλοι οι γιατροί με τους οποίους μίλησε το POLITICO, είπε είχαν στη διάθεσή του βασικά είδη πρώτης ανάγκης - ακόμη και αποστειρωμένα γάντια, γάζες, ρόμπες.

Το Ισραήλ έχει« λιμοκτονήσει» το σύστημα υγείας της Γάζας από βασικές προμήθειες υγείας, είπαν.

Ο Nizam Mamode, χειρουργός μεταμοσχεύσεων με έδρα το Λονδίνο, εργάστηκε στο νοσοκομείο Nasser από τις 13 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Mamode περιέγραψε το σκηνικό μέσα στο νοσοκομείο ως «πέρα από κάθε λογική»- το προσωπικό καταβεβλημένο, αντιμετώπιζαν κάθε ημέρα ένα έως δύο περιστατικά μαζικών χτυπημάτων. Λίγα πράγματα γύρω από τον χώρο έχουν μείνει όρθια, είπε. Δίπλα υπάρχει ένα σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους. «Κάθε φορά που ακούω για ένα σχολείο που έχει βομβαρδιστεί, ελπίζω να μην είναι αυτό», είπε ο Mamode.

Τα σχολεία, όπως και άλλα είδη μη στρατιωτικών υποδομών, αποτελούν συχνά ισραηλινούς στόχους, αναφέρει ο ΟΗΕ. Η UNICEF εκτίμησε τον Αύγουστο ότι πάνω από το 76% των σχολείων στη Γάζα απαιτούν πλήρη ή σχεδόν πλήρη ανοικοδόμηση. Το Ισραήλ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρέπει να στοχεύει τα σχολεία επειδή η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως κόμβους και κέντρα διοίκησης - ένας ισχυρισμός που αρνείται η οργάνωση.

Ο Mamode είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα που περιέθαλψε ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο Qureshi εκτίμησε ότι ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που περιέθαλψαν ήταν μεταξύ 70% και 80%.

Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό αποστείρωσης, υπήρχαν ελάχιστα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν οι εξειδικευμένοι γιατροί για πολλούς από τους τραυματίες. «Ήταν συγκλονιστικός ο αριθμός των τραυματιών που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε», λέει με λύπη ο Mamode.

Ο Darwish, από την πλευρά του μίλησε για υψηλά επίπεδα υποσιτισμού, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της μετεγχειρητικής αποκατάστασης. «Όλοι εκεί είτε έχουν χάσει βάρος είτε είναι υποσιτισμένοι», συμπεριλαμβανομένων των τοπικών γιατρών, τόνισε. Οι ενήλικες τείνουν να είναι οι πιο υποσιτισμένοι, προσθέτει ο Darwish. Όσα λίγα τρόφιμα εξασφαλίζουν, τα δίνουν στα παιδιά τους.

Με πληροφορίες από Politico, Guardian

#ΓΑΖΑ #ΙΣΡΑΗΛ #ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
Keywords
Τυχαία Θέματα