ΤΕΚΑ: «Σάρκα και οστά» με νέες ΑΠΔ το νεοσύστατο επικουρικό Ταμείο

Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται από κύκλους του Υπουργείου Υγείας ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για όσες επιχειρήσεις έχουν προσλάβει νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ώστε να τους εντάξουν στην επικουρική ασφάλιση του νεοσύστατου ΤΕΚΑ.

Ήδη περισσότεροι από 100 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εγγράφηκαν τον Ιανουάριο στα μητρώα του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Με την υποβολή των ΑΠΔ και

για τους μισθωτούς, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα αποκτήσει εικόνα για τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων που εντάχθηκαν στο ΤΕΚΑ. Οι αρχικές εκτιμήσεις, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση του κόστους ενέργειας που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την πρόσληψη ανέργων, προέβλεπαν την ένταξη στο νέο επικουρικό ταμείο 4.000- 5.000 νέων ασφαλισμένων σε μηνιαία βάση και περίπου 40.000 με 50.000 ετησίως.

Με την έναρξη της διαδικασίας θα υπάρξει ενημέρωση προς τους εργοδότες – επιχειρήσεις και θα δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των ΑΠΔ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, πραγματοποιούν τους τελικούς ελέγχους, ώστε να ξεκινήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας η σχετική διαδικασία. Αρχικά θα υποβληθούν οι ΑΠΔ για τον Ιανουάριο και αμέσως μετά για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, προκειμένου εντός Απριλίου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ η οποία προβλέπει την υποβολή τους έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος.

Μετά την αποκατάσταση της υποβολής των ΑΠΔ, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προς το ΤΕΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να αποδίδουν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ, προκειμένου να πιστώνονται στους ατομικούς τους κεφαλοποιητικούς λογαριασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ. Η δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού για την μελλοντική πραγματοποίηση επενδύσεων.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου θα χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του. Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.
Κατηγορίες ασφαλισμένων

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α) Ασφαλισμένοι που εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – παλαιό επικουρικό.
Για αυτούς τους ασφαλισμένους δεν αλλάζει τίποτα. Εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, τα ασφαλιστικά τους στοιχεία για όλους του κλάδους ασφάλισης και οι αναλογούσες εισφορές απεικονίζονται στην ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Οι εισφορές αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της 30ψήφιας ταυτότητα πληρωμής (ΤΠΤΕ) e-ΕΦΚΑ.

Β) Ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης – νέο επικουρικό.

Για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων, απαιτείται διαφορετική διαχείριση. Θα πρέπει να υποβληθούν δύο ΑΠΔ για την ίδια μισθολογική περίοδο:

- Η ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, στην οποία επιλέγεται/χρησιμοποιείται κωδικοποίηση που δεν περιλαμβάνει τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης

- Η ΑΠΔ ΤΕΚΑ, για την απεικόνιση της ασφάλισης του επικουρικού κλάδου (με τις ίδιες ωστόσο λειτουργικότητες με την ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ).

Οι εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ αποδίδονται μέσω νέας ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ.

Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ (κανονικής ή συμπληρωματικής) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ». Η είσοδος στην εφαρμογή θα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

Από 1/1/2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

-Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.

-Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Το ύψος των εισφορών δεν διαφοροποιείται από εκείνο του ισχύοντος συστήματος, διαμορ

Keywords
Τυχαία Θέματα