Τελευταίες ώρες για την εγγραφή αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους

Η μεταβολή στοιχείων εκλογέα που είναι ήδη εγγεγραμμένος/η στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς και η αναστολή ή η οριστική ακύρωση εγγραφής, μπορεί να γίνεται έως και δώδεκα (12) ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του υπουργείο Εσωτερικών apodimoi.gov.gr οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι οι ακόλουθες:

Να έχεις μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα,
τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αίτηση έως και 12 ημέρες πριν την προκήρυξη εκλογών

Μπορείς να εγγραφείς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε. Επίσης μπορείς να αλλάξεις αντίστοιχα τα προσωπικά σου στοιχεία οποτεδήποτε, δηλαδή είτε να αναστείλεις την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είτε και να την ακυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταβολή στοιχείων (διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας) εκλογέα που είναι ήδη εγγεγραμμένος/-η στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς και η αναστολή ή η οριστική ακύρωση εγγραφής, μπορεί να γίνεται έως και δώδεκα (12) ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Η καταληκτική ημερομηνία ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαΐου με εγγραφή στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, εάν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα στις 22 Απριλίου, είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 στις 23.59 ώρα Ελλάδος.

Την ημέρα των εκλογών

Την ημέρα των εκλογών, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ψηφίζουν αυτοπροσώπως στο εκλογικό τμήμα για το οποίο θα έχουν ενημερωθεί και ψηφίζουν ως συνήθως με κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή με ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Κατά την συμπλήρωση της ψηφιακής αίτησής σου για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, επιλέγεις την χώρα και στη συνέχεια την πόλη του εξωτερικού που επιθυμείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα.

Ωστόσο, αυτή η προτίμηση δεν είναι δεσμευτική, για να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα σε μία πόλη απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς που να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν εκεί.

Επίσης σύμφωνα με το νόμο 4648/2019, Άρθρο 7 παράγραφος 2, εκλογικά τμήματα μπορούν να στηθούν και σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας αν συντρέχει λόγος, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων που κατοικούν εκτός της διπλωματικής έδρας αλλά και αναλόγως των ειδικών σε κάθε διπλωματική περιφέρεια.

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πολλοί αιτούντες μπορεί να στηθεί κάλπη και στο Εδιμβούργο πέραν του Λονδίνου για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πόλεις της ίδιας χώρας.

Πάλι, σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα ψηφοφορίας θα οριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών. Αν δεν καταστεί εφικτή η δημιουργία εκλογικού τμήματος, οι εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

#ΑΠΟΔΗΜΟΙ #ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ_ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ #ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ_ΝΟΜΟΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα