Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη σε καταληψίες: Έχετε 15 μέρες για να αδειάσετε τα κτίρια - Λήγει στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (pics)

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί όλους όσοι έχουν καταλάβει παρανόμως δημόσια κτίρια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν.

Η προθεσμία για την εκκένωση των κτιρίων εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα μία ημέρα πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Να σημειωθεί ότι τότε, σχεδόν έναν μήνα μετά την γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα αναμένεται να υπάρχουν

ισχυρά αστυνομικά μέτρα, παρόμοια ή και αυστηρότερα, από αυτά που πάρθηκαν στις 17 Νοέμβρη 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε δώσει σαφή εντολή στα αρμόδια επιτελεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την, όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη καταγραφή και χαρτογράφηση, όλων των καταλήψεων.

Αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγραφή περισσότερων από 60 - 70 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τελούσαν υπό καθεστώς κατάληψης, πολλά εκ των οποίων, πολύχρονης.

Στο διάστημα που μεσόλαβησε από την καταγραφή των καταλήψεων μέχρι και σήμερα, έχουν εκκενωθεί οι ακόλουθες καταλήψεις:

- Επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 26 Αυγούστου: Η επιχείρηση είχε στόχο τέσσερα κτίρια υπό κατάληψη. Στη μια κατάληψη υπήρχαν 80 άτομα, στη δεύτερη 70 άτομα και στην τρίτη 9 άτομα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα αργά το βράδυ της ημέρας, ενώ τις επόμενες ημέρες μεταφέρθηκαν σε δομές μεταναστών της ενδοχώρας. Οι αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το κτίριο λίγες μέρες αργότερα.

- Επιχείρηση σε δύο κτίρια στην Αχαρνών στις 19 Σεπτεμβρίου: Στο υπό κατάληψη κτίριο στη συμβολή των οδών Σουρμελή - Αχαρνών και Μάγερ βρέθηκαν 130 αλλοδαποί, ενώ από το δεύτερο κτίριο απομακρύνθηκαν περίπου 100 άτομα. Ανάμεσα στους 230 συνολικά αλλοδαπούς υπήρχαν 70 παιδιά.

- Επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 23 Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι από 130 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες, καταμετρήθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων, κοντά στο Κολωνάκι. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

 


- Επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 12 Νοεμβρίου: Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου, στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 42, στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι περίπου 100 πρόσφυγες που βρέθηκαν στο κτίριο, οδηγήθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου μετά την ταυτοποίησή τους μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 

- Επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ στις 10 Νοεμβρίου: Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις. Μετά τους απαιτούμενους ελέγχους, οι χώροι σφραγίστηκαν και αποδόθηκαν στις Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου.

Στις 11 Νοεμβρίου τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ όπου ξέσπασαν επεισόδια με 80 νεαρούς, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις. Το υπόγειο του κτιρίου ανακατέλαβαν άγνωστοι την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κίνηση αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να θέσει τελεσίγραφο στους υπό κατάληψη χώρους για την εκκένωσή τους, εκτιμάται ότι εντάσσεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης, καθώς και στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εν γένει πάταξη της παραβατικότητας η οποία συνδυάζεται με τα φαινόμενα εγκληματικότητας γύρω από τους χώρους των Πανεπιστημίων, τουλάχιστον στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης.

Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.

Πηγές ΚΙΝΑΛ για καταλήψεις και τελεσίγραφο 15 ημερών:

Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται..Αυτό σημαίνει ότι οι παράνομες καταλήψεις πρέπει να εκκενωθούν.

Διαβάστε επίσης: 

Αποκλειστικό Dikaiologitika News: Στο στόχαστρο 25 καταλήψεις στην Αττική

Keywords
Τυχαία Θέματα