Τελικά περίπου 300 εκατ ευρώ τα «υπερκέρδη» που βρήκε η ΡΑΕ

Το πόρισμα της ΡΑΕ έχει στα χέρια της η κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισε υπερ-έσοδα της τάξης των 900 εκ. ευρώ. Τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας την περιόδο της ενεργειακής κρίσης που θα φορολογηθούν με το τέλος του 90% φαίνεται να ανέρχονται περίπου στα 300 εκατ ευρω εφόσον υπολογιστούν οι έμμεσες εκπτώσεις και οι «ζημιές» από τα σταθερά τιμολόγια

Το

πόρισμα της ΡΑΕ έχει στα χέρια της η κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισε υπερ-έσοδα της τάξης των 900 εκ. ευρώ. Πόσα όμως είναι υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας την περιόδο της ενεργειακής κρίσης που θα φορολογηθούν με το τέλος του 90%

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ΡΑΕ καταγράφει στο πόρισμα που παρέδωσε στα χέρια της κυβέρνησης, υπερ-έσοδα της τάξης των 900 εκ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς. Από τα 900 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι στους πελάτες τουςς. Από αυτα τα περίπου 600 εκ. ευρώ που απομένουν, κάτω από 400 εκατ ευρώ τελικά καταγράφει η ΔΕΗ.

Στο πόρισμα της ΡΑΕ φαίνεται ότι τα 600 εκ. ευρώ δεν είναι έσοδα που έχουν μπεί στα ταμεία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας. Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, στο πόρισμά της, οι εταιρείες ενέργειας διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, στην εκπτωτική τους πολιτική για την στήριξη των καταναλωτών εν μέσο κρίσης αλλά και στην «ζημιά» που καταγράφουν από τα σταθερά τιμολόγια με χαμηλές τιμές ανα κιλοβατώρα την περίοδο της κρίσης.

‘Ετσι, το καθαρό έσοδο των εταιρειών φαίνεται να περιορίζεται στα επίπεδα λίγο κάτω των 300 εκ. ευρώ. Οι καθετοποιημένοι εκτός από τις εκπτώσεις - όπως το 30% που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021 - προχώρησαν και σε καθορισμό σταθερών τιμολογίων ή πολύμηνων συμβάσεων με κλειδωμένες τιμές. Το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 είναι 336 εκατ.

Ειδικότερα, τα σταθερά τιμολόγια και οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος προς επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους δεν περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πάροχοι ρεύματος «έμπαιναν μέσα» αφού οι τιμές ενέργειας σκαρφάλωναν, με αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας να χρεώνεται στον καταναλωτή ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν στο ενεργειακό μείγμα δεν συμμετείχαν οι ΑΠΕ.

Μετά το πόρισμα της ΡΑΕ, αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του φόρου 90% με πηγές της αγοράς να έχουν επιφύλαξεις για το αν αυτό θα αφορά τα υπερέσοδα ή τα "υπερ- κέρδη" στα οποία είχε εξαρχής αναφερθεί ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει να διοχετευτούν για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα