Τέλος οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με ελληνική πατέντα

Η νέα φωτοκαταλυτική επίστρωση με ειδικό επίχρισμα (μπογιά), η οποία είναι η μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο που συνδυάζει αντιρρυπαντικές, βακτηριοκτόνες και αντιδιαβρωτικές ιδιότητες εφαρμόστηκε δωρεάν στη 2η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) από την εταιρεία «PCNano materials», που αποτελεί spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Το πατενταρισμένο αυτό υλικό φέρει την υπογραφή Ελλήνων ερευνητών του

Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Έρευνας και τεχνολογίας (ΙΤΕ) και βρίσκεται ήδη στην φάση της μαζικής παραγωγής στις εγκαταστάσεις μεγάλης χημικής βιομηχανίας στην Γερμανία.

Το υλικό έχει την μοναδική ιδιότητα να διασπά τους ρύπους της ατμόσφαιρας (κυρίως τα οξείδια του αζώτου NOx, αλλά και οργανικούς ρύπους VOCs), δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ στις επιφάνειες, οποίες αποκτούν υδροφοβικές ιδιότητες και απωθούν ρύπους και βρομιές.

Όταν οι αέριοι ρύποι έρχονται σε επαφή με το πρωτοποριακό αυτό υλικό, αποδομούνται υπό την επίδραση του φωτός και καθαρίζουν τον αέρα από αερόβια παθογόνα, ανόργανους και οργανικούς ρύπους και τους εσωτερικούς χώρους από οσμές.

«Το υλικό μας μπορεί να αποδομήσει αέριους ρύπους (οξείδια του αζώτου, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τολουόλιο κ.ά) και να αποτρέψει την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων παθογόνων σε εσωτερικούς χώρους σκοτώνοντας τα παθογόνα Gram positive/-negative βακτήρια και ιούς (klebsiella pneumoniae / Escherichia coli / Staphylococcus aureus / Pseudomonas, Coliphage MS2, Lentivirus κ.ά) που ταξιδεύουν στα σωματίδια αερο-υγρού λύματος και που εμφανίζουν αυξανόμενα επίπεδα μικροβιακής αντοχής», εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Κυριακίδης.

Το υλικό παράγεται με τη μορφή σκόνης ή διαλύματος, αναμειγνύεται με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) και εφαρμόζεται εύκολα σε γυαλί, υφάσματα (κουρτίνες, ταπετσαρίες, ποδιές, καθίσματα, καναπέδες, μοκέτες, καθίσματα αυτοκινήτων, τρένων, μετρό, αεροπλάνων αιθουσών συνεδρίων), σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο ή μέταλλο, ακόμη και σε φίλτρα για συστήματα κλιματισμού.

{https://www.youtube.com/watch?v=quyxcU9CV1o}

Αυτή η σκόνη έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια ζωής (>5 έτη), έχει λάβει πιστοποίηση ISO και ενεργοποιείται ακόμη και με την επίδραση του φωτός εσωτερικών χώρων (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός τεχνικός για την εφαρμογή της.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην εξάλειψη των ρύπων, στην κυκλοφορία καθαρού αέρα αλλά και στη μείωση δαπανών συντήρησης έχει επαληθευτεί μετά από επιτυχημένη δοκιμή της φωτοκαταλυτικής σκόνης στο τούνελ του βόρειου οδικού άξονα στο ύψος των Μαλίων της Κρήτης, αλλά και στα ιατρεία και στους θαλάμους ασθενών του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Εφέδρων Αξιωματικών (Στρατόπεδο ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, με θεαματικά αποτελέσματα μείωσης ρύπων οξειδίων του αζώτου μέχρι 70% και του φορτίου αέριων παθογόνων μέχρι 99%!

Η PCN Materials στο άμεσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει το καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Tartu της Εσθονίας στο πλαίσιο του έργου ΕΙΤ Health: Start-ups meet Healthcare providers Cohost22”, ενώ συζητά μια συνεργασία με το Ισραήλ.

#ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ #ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα