Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γιώργο Δελαστίκ

Ποια είναι η κατάσταση της δημοσιογραφίας τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια;

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την απώλεια του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, ο οποίος «έφυγε» στις 15 Οκτωβρίου 2020, σε ηλικία 68 ετών.

Η μεγάλη παρακαταθήκη του δημοσιογραφικού και συγγραφικού έργου του, το αποτύπωμα ήθους, θάρρους, αξιοπρέπειας και της μαχητικότητάς του για την αλήθεια, τα λαϊκά συμφέροντα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία, αποτελούν παράδειγμα, δίνουν νόημα και κάνουν και τους νεότερους να πιστέψουν και να αγωνιστούν για έναν

καλύτερο κόσμο.

Ποια είναι η κατάσταση της δημοσιογραφίας τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια;

Σε συνέχεια της ταπείνωσης της ελληνικής «απειθαρχίας» και της υποδούλωσης με τα απανωτά μνημόνια, μέσω του ρόλου του ευρώ, των Γερμανών και των ευρωπαϊκών τραπεζών, που αποκάλυψε με σθένος και στιβαρότητα ο Γιώργος Δελαστίκ, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η κυβέρνηση που παραμένει ίδια ακόμη σήμερα. Η κυβέρνηση αυτή από την πρώτη κιόλας θητεία της έχει προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία και χρηματοδότηση της συντριπτικής πλειονότητας των μίντια, ενώ τα δημόσια Μέσα, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετατράπηκαν σε όργανα της προπαγάνδας της. Ο ολοκληρωτικός έλεγχος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων δεν επιτρέπει καμία λοξοδρόμηση σε κανέναν. Οσοι δημοσιογράφοι και όσα συστημικά Μέσα δεν ακολουθούν με ακρίβεια κόμματος τις κατευθύνσεις ενημέρωσης του Μαξίμου, όσοι επιμένουν σε ρεπορτάζ, θεωρούνται και χαρακτηρίζονται ως «αντιπολίτευση». Στα άλλα, τα ανεξάρτητα μίντια, η κυβέρνηση έδωσε ήδη τον χαρακτηρισμό των «εχθρών» της χώρας.

Η υποτέλεια της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και του συνόλου της ελληνικής αστικής τάξης, με την οποία είχε ασχοληθεί πολλές φορές στα γραπτά του ο Γιώργος Δελαστίκ, έχει φτάσει σήμερα στο άκρως επικίνδυνο σημείο άκριτης πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των πολεμοχαρών Αμερικανών και Ευρωπαίων, εμπλέκοντάς την σε πολέμους σε βάρος λαών και των εθνικών μας συμφερόντων.

Στο αιματηρό μέτωπο της μαρτυρικής Μέσης Ανατολής, που για την κατανόηση των εκεί τεκταινομένων από χρόνια πολλά έχει συνεισφέρει με τις αναλύσεις του ο Γιώργος Δελαστίκ, τους τελευταίους 12 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν σκοτωθεί 116 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Η πλήρης αδιαφορία για τις δεκάδες καταγγελίες διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών στηρίζεται στην κάλυψη που προσφέρουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου οι κυβερνήσεις, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά και οι ιδιοκτησίες μεγάλων διεθνών ΜΜΕ («Μεταδίδουν την αλήθεια; Είναι... μελλοθάνατοι!», Ματίνα Παπαχριστούδη, ΠΡΙΝ, 28-29 /9/2024).

Δεκάδες άρθρα του Γιώργου Δελαστίκ πιο πριν κι από το 2014 ακόμη μας έχουν διαφωτίσει για το τι ακριβώς παιζόταν στην Ουκρανία από τότε και, δυστυχώς, συνεχίζει και σήμερα να παίζεται με τραγικό τρόπο.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις, τα κρισιακά φαινόμενα της ευρωζώνης και του ευρώ της «φωλεάς των εχιδνών», της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα οποία ο Γιώργος Δελαστίκ μας κρατούσε πάντα ενήμερους, ενσωματώνονται τώρα σε έναν εσωτερικό πολιτικό κατακερματισμό. Το γεγονός ότι η Γερμανία προκαλεί κρίση στη Συνθήκη Σένγκεν είναι ο απόλυτος δείκτης ότι οι εσωτερικοί πολιτικοί μετασχηματισμοί (άνοδος Ακροδεξιάς κ.λπ.) έχουν ξεπεράσει την «κόκκινη» γραμμή. Η αποσύνθεση έχει δρομολογηθεί («Ε.Ε. σε αποσύνθεση», Πάνος Κοσμάς, «Εφ.Συν.», 14-15/9/2024). Δεν είμαστε ανυποψίαστοι και γι’ αυτό, χάρη στον Γιώργο Δελαστίκ.

Ενα καλό νέο για το οποίο σίγουρα θα χαιρόταν και ο Γιώργος είναι η απελευθέρωση, έστω μετά τον συμβιβασμό του με τους διώκτες του, του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη 14χρονη δίωξη και φυλάκισή του για αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τη σημαντική προσφορά του οποίου αξιοποίησε ο Γιώργος Δελαστίκ για να μας κάνει κοινωνούς της αποκαλυπτικής αλήθειάς του. «Η ποινικοποίηση της δημοσίευσης ειδήσεων αποτελεί απειλή για την ερευνητική δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», είπε, ανάμεσα σε άλλα, πριν λίγες ημέρες στο συμβούλιο της Ευρώπης ο Τζούλιαν Ασάνζ.

(Ο Βασίλης Μπρούμας είναι Διευθυντής ιατρός ΕΣΥ- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)

#ΒΑΣΙΛΗΣ_ΜΠΡΟΥΜΑΣ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερα, Γιώργο Δελαστίκ,tessera, giorgo delastik