Τετ α τετ Μέρκελ-Μακρόν στο Παρίσι

Στη Γαλλία, θεωρείται «η ώρα της αλήθειας», για να αποδείξει το Γάλλο-Γερμανικό ζευγάρι ότι είναι ικανό να προχωρήσει και πάλι από κοινού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Η συνάντηση σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι της Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά την μακρά πολιτική παρένθεση στη Γερμανία.

Για πολλούς στη Γαλλία,

θεωρείται «η ώρα της αλήθειας», για να αποδείξει το Γάλλο-Γερμανικό ζευγάρι ότι είναι ικανό να προχωρήσει και πάλι από κοινού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
« Ας συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την Ευρώπη πιο γρήγορα και πιο δυνατά» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη, αφού η Μέρκελ ανέλαβε τα καθήκοντα της Καγκελαρίου.
Μπροστά σε έναν «ανυπόμονο» Μακρόν που περιμένει «μια απάντηση», η Καγκελάριος «δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την απουσία της κυβέρνησης» εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές. Κατά τη σημερινή συνάντηση θα φανεί το ύψος της ευρωπαϊκής δέσμευσης της Γερμανίας.

Ο χρόνος άλλωστε πιέζει ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, αλλά και επειδή άμεσα, στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, προβλέπεται να καταρτισθεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για κάθε επιλεγμένο σχέδιο.

Οι Γάλλοι εκτιμούν το ότι η Καγκελάριος διάλεξε το Παρίσι για την πρώτη επίσκεψή της μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής της, όπου τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών υποθέσεων και των οικονομικών ανατέθηκαν σε σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνται πιο κοντά στις γαλλικές θέσεις.

Σημειώνουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι «η αρχή των συζητήσεων» και ότι σε καμία περίπτωση «δεν έρχεται στο Παρίσι με προκαθορισμένες θέσεις».

Το μέλλον της ευρωζώνης ίσως να είναι αυτό στο οποίο θα επικεντρωθούν οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στους δύο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προεδρικού περιβάλλοντος, ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις ιδέες του σε ό,τι αφορά την πρότασή του για έναν προϋπολογισμό επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών με την ανάδειξη των λαϊκιστικών κομμάτων αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο στην επιχειρηματολογία του σχετικά με το αίσθημα εγκατάλειψης των Ιταλών από μια Ευρώπη ανίκανη να βοηθήσει με χρηματοδοτικές παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα